Orbán cigányozása megoldhatatlan feladat elé állította a borsodi roma vezetőt, aki fideszes polgármesterjelölt is volt

politika
2018 március 3., 9:27
comments 343

Orbán Viktor csütörtökön Miskolcon ismét megvillantotta, milyen is egy hamisítatlan, polgári, konzervatív úriember: elkezdett arról beszélni, hogy a miskolciaknak bizony van tapasztalatuk a migránsokkal. A miskolciaknak egyébként nem nagyon van semmilyen tapasztalatuk azokkal a közel-keleti, afrikai és balkáni bevándorlókkal, akiket Orbán és elvbarátai eddig migránsnak neveztek, ezért a miniszterelnök gyorsan fel is oldotta ezt a disszonanciát, azt mondta, a miskolciak tapasztalata onnan származik, hogy látták, ahogyan belföldről, a város környékéről beköltöztek a városba. Orbán ugyan nem mondta ki, hogy a Gyurcsány-féle Fészekrakó-program segítségével a városba költöző cigányokról beszél, de később Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője megerősítette, hogy nagyon is erről volt szó.

A helyi roma önkormányzat vezetője nem sokkal később bocsánatkérésre szólította fel a miniszterelnököt, és több kisebbségi szervezet is tiltakozott Orbán kijelentései ellen,

A HVG megkereste Barna Attilát, a miskolci székhelyű Borsod megyei roma nemzetiségi önkormányzat elnökét is, hogy mit szól a miniszterelnök szavaihoz. Barna helyzete azért érdekes, mert 2014-ben a Fidesz színeiben volt polgármesterjelölt a Borsod megyei Girincsen. Barna nem is volt hajlandó szót emelni Orbán ellen, annyit mondott:

„Jobboldali érzelmű ember vagyok, így, ha nem haragszik, ezt nem szeretném most kommentálni. Ha a miniszterelnök úr ezt felvetette, akkor biztos van alapja.”

Balogh József, az Országos Roma Önkormányzat vezetője a HVG-nek azt mondta:

„nem ez a hozzáállás jellemző miniszterelnök úrra”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt