Vadbarmok zavarják a túrázókat Kaliforniában, ki akarják irtani őket

2018 március 3., szombat 7:26
73

Egyre több túrázó keresi fel a kaliforniai Sand to Snow National Monument hegyeit, és gyönyörködik a környék egyedülálló panorámájában és élővilágában. 2017-ben már 148 ezren látogattak ide, míg egy évvel azelőtt még csak 90 ezren.

A gond csak az, hogy a környék tele van vadon élő marhákkal és kutyákkal, akik zavarják, ijesztgetik a túrázókat. A fenntartók szerint közvetlenül a kijelölt turistautak közelében egy kb. 150 egyedes marhacsorda garázdálkodik, amiben akár 50 bika is lehet. Látogatók többször is összefutottak már a majd 1 tonnás állatokkal, nem egyszer úgy, hogy a bikák leszegett szarvval már épp támadásra készültek.

A helyzetet rontja, hogy ha egy túrázót esetleg bika támadna meg, nagyon nehezen tudna segítséget hívni, a környéken ugyanis alig van térerő.

Több amerikai természetvédő is kardoskodik a marhák és az elvadult kutyák eltávolítása mellett, akár úgy is, hogy kiirtsák ezeket az állatokat. A túrázók zavarása mellett a marhák ugyanis letapossák az itt őshonos, különleges növényeket, és zavarják azokat az állatokat, amiknek ez tényleg az élőhelyük, például a prérifarkasokat vagy a teknősöket. (Az elvadult marhák az utóbbi 100 évben szállták csak meg a vidéket.) (LA Times)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt