A milliárdos hollywoodi producer valóban adott ajándékokat Netanjahúnak, de szerinte barátok között ez így szokás

külföld
2018 március 04., 08:25
comments 30

Az izraeli rendőrség február közepén vádolt meg egy ismert izraeli milliárdost és hollywoodi producert, Arnon Milchant, hogy értékes ajándékokat adott Benjamin Netanjahu miniszterelnöknek, politikai szivességekért cserébe. 

Az izraeli politikai életet megrázó korrupciós botrány egyre nagyobb hullámokat vet, pénteken a rendőrök már Netanjahút és feleségét is kihallgatták

Milchan közleményben reagált a vádakra, a Forbes hozta le a válaszát, melyben arról ír, hogy valóban adott ajándékokat Netanjahúnak, de ez csak két barát közötti megszokott cselekedet volt. 

photo_camera Arnon Milchan Fotó: Kevin Winter/Getty Images/AFP

A közlemény szerint elsősorban pezsgőkről és szivarokról van szó, és a két család több mint 20 éve jó barátságot ápol. Ezért nyilvánvalóan nincs kapcsolat az ajándékok átadása, illetve az utána bekövetkezett esetleges események között. 

Az izraeli hatóságok szerint viszont az ajándékok összértéke a 200 ezer dollárt is meghaladja, és vádemelést javasoltak kenőpénz elfogadása miatt Netanjahúval szemben. Az ügy jelenleg  legfőbb ügyész, Avichai Mandelblit döntésére vár, aki egyrészt a miniszterelnök régi szövetségese, másrészt viszont elképzelhető, hogy a felhozott bizonyítékok hatására mégis lépni fog ellene. 

A rendőrség szerint az ajándékokért cserébe Milchan adókedvezményt kapott: a 2008-ban megalkotott törvény annyira látványosan személyre szabott volt, hogy a sajtóban akkor Milchan-törvénynek is nevezték. 

Milchan izraeli állampolgár, de már több mint 30 éve Hollywoodban él, vagyona a becslések szerint 3,4 milliárd dollár lehet. Többek között produkciós cége gyártotta a Micsoda nő!, a Revenant vagy a Mr. és Mrs. Smith című filmeket. Filmes karrierje előtt a hírek szerint fegyverkereskedelemmel is foglalkozott, amerikai és izraeli felek között közvetített. (Forbes)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.