A milliárdos hollywoodi producer valóban adott ajándékokat Netanjahúnak, de szerinte barátok között ez így szokás

Az izraeli rendőrség február közepén vádolt meg egy ismert izraeli milliárdost és hollywoodi producert, Arnon Milchant, hogy értékes ajándékokat adott Benjamin Netanjahu miniszterelnöknek, politikai szivességekért cserébe. 

Az izraeli politikai életet megrázó korrupciós botrány egyre nagyobb hullámokat vet, pénteken a rendőrök már Netanjahút és feleségét is kihallgatták

Milchan közleményben reagált a vádakra, a Forbes hozta le a válaszát, melyben arról ír, hogy valóban adott ajándékokat Netanjahúnak, de ez csak két barát közötti megszokott cselekedet volt. 

Arnon MilchanFotó: Kevin Winter/Getty Images/AFP

A közlemény szerint elsősorban pezsgőkről és szivarokról van szó, és a két család több mint 20 éve jó barátságot ápol. Ezért nyilvánvalóan nincs kapcsolat az ajándékok átadása, illetve az utána bekövetkezett esetleges események között. 

Az izraeli hatóságok szerint viszont az ajándékok összértéke a 200 ezer dollárt is meghaladja, és vádemelést javasoltak kenőpénz elfogadása miatt Netanjahúval szemben. Az ügy jelenleg  legfőbb ügyész, Avichai Mandelblit döntésére vár, aki egyrészt a miniszterelnök régi szövetségese, másrészt viszont elképzelhető, hogy a felhozott bizonyítékok hatására mégis lépni fog ellene. 

A rendőrség szerint az ajándékokért cserébe Milchan adókedvezményt kapott: a 2008-ban megalkotott törvény annyira látványosan személyre szabott volt, hogy a sajtóban akkor Milchan-törvénynek is nevezték. 

Milchan izraeli állampolgár, de már több mint 30 éve Hollywoodban él, vagyona a becslések szerint 3,4 milliárd dollár lehet. Többek között produkciós cége gyártotta a Micsoda nő!, a Revenant vagy a Mr. és Mrs. Smith című filmeket. Filmes karrierje előtt a hírek szerint fegyverkereskedelemmel is foglalkozott, amerikai és izraeli felek között közvetített. (Forbes)

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.