A szlovák elnök szerint le kell cserélni a kormányt Ján Kuciak meggyilkolása miatt

külföld
2018 március 04., 18:18
comments 61

A kormány mélyreható átalakítását vagy előrehozott választás kiírását javasolta Andrej Kiska szlovák államfő. A Ján Kuciak tényfeltáró újságíró meggyilkolása miatt kialakult súlyos politikai válságra. Az államfő szerint „sok demokratikus országban a választások kiírása lenne a legtermészetesebb megoldás”. 

A megválasztása óta Robert Fico politikai ellenlábasának számító államfő jelezte, tárgyalásokat akar kezdeni a szlovákiai politikai pártokkal arról, hogyan képzelik el az ország jövőjét.

photo_camera Andrej Kiska gyertyát gyújt a pénteki emlékezésen/tüntetésen Fotó: VLADIMIR SIMICEK/AFP

Fico elutasította a felvetést, szerinte Kiska megtagadta a demokratikus parlamenti választások eredményeit, amikor a kormány átalakítására tett javaslatot. Az államfő nyilatkozatát „egyértelműen nem Szlovákiában írtak”, és azzal Kiska csatlakozott azokhoz az ellenzéki pártokhoz, amelyek szerinte államcsíny szükségességéről beszélnek - mondta Fico az MTI szerint.

De nem csak az ellenzék, hanem a kormánykoalíció legkisebb pártja, a Most-Híd is a belügyminiszter és az országos rendőrfőkapitány lemondását követeli. Bugár Béla pártelnök korábban azt mondta: a legnagyobb kormánypártnak kell lépést tennie a helyzet megnyugtató rendezésére. Most már azt mondják, hogy ha a belügyminiszter nem mond március 12-ig, akkor megfontolják a kormánykoalícióból való kilépést - írja a Reuters.

A miniszterelnök korábban figyelmeztetett, hogy akik azt találgatják, mi köze lehet a gyilkosság után elfogott, majd elengedett olasz maffiózó egykori üzlettársának, Fico jelenlegi asszisztensének a történtekhez, rossz nyomom járnak, és ártatlanokat vádolnak.

Pénteken a 444 is ott volt a nagy pozsonyi tüntetésen, és beszélgettünk Kuciak kollégáival is ebben a videóban.

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.