Azt várták, mindent borít a szlovák újságíró cikke, nem azt, hogy megölik miatta

2018 március 4., vasárnap 13:07
127
 • Február 25-én talált rá két holttestre a rendőrség Szlovákiában, a galántai járásbeli Nagymácséd egyik családi házában.
 • Jan Kuciak oknyomozó újságíró és barátnője, Marina Kušnírová kivégzésszerű gyilkosság áldozatai lettek. A 27 éves férfit mellkason, barátnőjét fejbe lőtték.
 • Az újságíró korábban sokat foglalkozott a politikusokkal túl szoros kapcsolatot ápoló vállalkozókkal, adócsalással és az uniós pénzek ellopásával.
 • A gyilkosság után kiderült, Kuciak éppen egy olyan cikken dolgozott, melyben társaival azt vizsgálta, hogyan férkőzött be az olasz maffia a legfelsőbb politikai körökbe Kelet-Szlovákiában. Utolsó, nem teljesen befejezett cikkét szerdán hozta nyilvánosságra az Aktuality.sk és számos más szlovák lap.
 • A cikk megjelenése után elfogták azt az olasz férfit és feltételezett társait, akikről Kuciak cikkében írt, majd nem sokkal később el is engedték őket.
 • Robert Fico miniszterelnök egymillió eurós nyomravezetői díjat ajánlott fel, és hangsúlyozta, akik azt találgatják, mi köze lehet a gyanúba keveredett olasz férfi egykori üzlettársának, Fico jelenlegi asszisztensének a történtekhez, rossz nyomom járnak, és ártatlanokat vádolnak.
 • Március 2-án Szlovákiában és egész Európában szerveztek tiltakozó felvonulásokat, a legnagyobb Pozsonyban volt, itt több mint 25 ezer ember emlékezett a két meggyilkolt fiatalra. Vasárnap Budapesten is gyertyát gyújtanak emlékükre.
 • Az ügyről a felvonulás előtt nyilatkozott a 444.hu-nak Ján Kuciak főnöke, az Aktuality.sk oknyomozó csapatát vezető Marek Vagovič, és a sajtóra nehezedő politikai nyomás miatt megszületett, független DenníkN lapigazgatója, Lukáš Fila.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

 1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
 2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
 3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt