Szabadlábra helyezték a szlovák újságíró meggyilkolásásával összefüggésben őrizetbe vett olaszokat

külföld
2018 március 03., 11:42
comments 35

Szabadlábra helyezte a rendőrség azt a hét embert, akit Ján Kuciak tényfeltáró újságíró meggyilkolásának ügyével összefüggésben vettek őrizetbe - erősítette meg a szlovák országos rendőr-főkapitányság sajtóosztálya szombaton.

Csütörtökön két kelet-szlovákiai városban, Nagymihályban (Michalovce) és Tőketerebesen (Trebisov) több helyszínen tartott razziát a rendőrség, és őrizetbe vett hét, Szlovákiában letelepedett - sajtóközlések szerint az országban jelentős mezőgazdasági üzleti érdekeltségekkel rendelkező - olaszt. A részben családi kapcsolatban álló személyek közül többről tett említést Ján Kuciak az utolsó, már halála után megjelent cikkében, amelyben a calabriai 'ndrangheta maffiához állítólag közel álló személyek szlovákiai megjelenésével, ott végzett gazdasági tevékenységükkel, illetve kapcsolati hálózatukkal és állítólagos politikai kötődéseikkel foglalkozott.

A nyomozati szervek a rendelkezésükre álló 48 órás határidőn belül ellenőrizték az őrizetbe vett személyekkel kapcsolatos felvetéseket, majd szabadlábra helyezték őket - közölte szombaton a szlovák rendőr-főkapitányság szóvivője. Hozzátette: közelebbi információkat az ügyet felügyelő ügyész döntése alapján nem hoznak nyilvánosságra.

Az újságíró és élettársa, Martina Kusnírová holttestét vasárnap este nagymácsédi (Velká Maca) családi házukban fedezte fel a rendőrség, amely a gyilkosság körülményeiből kiindulva és a férfi tevékenysége alapján azt feltételezi, hogy Kuciakot a munkájával összefüggésben ölhették meg.

A gyilkosság és annak állítólagos összefüggései az ellenzéki pártok Robert Fico kormányával szemben folytatott politikai küzdelmének központi témájává váltak.

Kuciak meggyilkolására hivatkozva szerdán lemondott Marek Madaric kulturális miniszter, és ezt követően elbizonytalanodott a hármas kormánykoalíción belüli helyzet is. Pénteken Pozsonyban és több más szlovákiai városban is a meggyilkolt újságíró emlékére meghirdetett gyászmeneteket tartottak. A meggyilkolt újságíró két ismerőse által bejelentett, de különböző - részben külföldi - szervezetek által is támogatott megmozdulásokon több ezren, döntő többségükben főiskolás korú fiatalok vettek részt. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.