Elfogták az ungvári robbantás gyanúsítottjait

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

Az ukrán rendőrség vasárnap őrizetbe vett három személyt, akik összefüggésbe hozhatóak a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ungvári központi irodája ellen február 27-én elkövetett pokolgépes támadással - jelentette be Twitteren az országos rendőrfőkapitány. Egy személyt Cserkasziban, kettőt pedig Kropivnickijben fogtak el, és  

azonosították a KMKSZ-székház elleni mindkét támadás külföldi szervezőjét, aki ellen elfogató parancsot adtak ki

- írja az MTI.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) központi irodája, amelyet ismeretlenek felgyújtottak Ungvár belvárosábanFotó: Nemes János/MTI/MTVA

Ez a „külföldi szervező” kitétel megint arra utal, hogy hiába estek neki a magyar pártok az ukrán kormánynak és kezdték el okolni az ukrán nacionalizmust a magyar iroda elleni durva támadás miatt. 

Mi is írtunk róla pénteken, hogy az első merénylet miatt egy oroszbarát lengyel szélsőjobboldali szervezet két tagját vették őrizetbe a lengyel szolgálatok. A Daily Beast pedig hosszú cikkben mutatta be, hogyan próbálják egymás ellen fordítani az ukrajnai nemzetiségeket az oroszok. Ebben felteszik a jogos kérdést:

Miért támadnának lengyel szélsőjobboldaliak magyarokat - és miért Ukrajnában?

Hiszen a lengyel-magyar barátság eszméjét pont a nacionalisták ápolják a leglelkesebben mindkét oldalon. A válasz természetesen Moszkvában keresendő, ahol régóta használják külföldi országok destabilizációra a szélsőjobbot.

A Daily Beast szerint a Falanga - amelynek a két letartóztatott lengyel is a tagja - áttételesen, de dokumentálhatóan kötődik az oroszoknak való kémkedés miatt letartóztatott Mateusz Piskorski pártjához is. 

A cikk ezután végigveszi, milyen kisebb-nagyobb támadások voltak az ukrajnai nemzetiségek - bolgárok, magyarok, románok - ellen az elmúlt években és hónapokban. Ezek között rongálások ugyanúgy szerepelnek, mint nem létező szervezetek megrendezett felvonulásai. Az ukrán hatóságok az incidensek nagy részét egy Nazhdak nevű, orosz kötődésű ukrajnai szervezethez kötik, amelynek több tagját elfogták, de a vezetőjük Moszkvába szökött. 

A lapnak nyilatkozó elemzők és korábbi titkos ügynökök szerint ezek az orosz információs hadműveletek hatékonyak, mert az ukrán hatóságoknak rossz a híre, és kívülről nehéz átlátni, mi történik kis ukrajnai településeken. Arra is kitérnek, hogy a magyar kormány rögtön a kijevi politikát kezdte el hibáztatni, hiába mutat minden jel Moszkva felé.

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.