Fellépnek a nagy légitársaságok az érzelmileg támogató állatok utaztatása ellen

Március elsejétől a Delta és az United utazási szabályai is megváltoztak: mostantól aki érzelmi támogató állatot akar felvinni magával az utastérbe, annak orvosi papírokkal kell tudnia igazolnia, hogy rászorul egy ilyen állat támogatására. 

A változtatásra azután került sor, hogy a közelmúltban több, nagy médiafigyelemmel kísért ügy is kirobbant, amikor a személyzet nem engedett fel egzotikus állatokat az utastérbe, holott az utasok azt állították, hogy azok terápiás célokat szolgálnak. A legismertebb ilyen sztori az érzelmi támogató páva esete lett

A jelenség nem teljesen új, évek óta vannak, akik állatokat visznek magukkal a fedélzetre, elsősorban arra hivatkozva, hogy nem viselik jól a repülést, és állatbarátjuk segít nekik túljutni ezen. A légitársaságok viszont megelégelték az ebből adódó problémákat, ezért jött most el a szigorítás ideje. 

A legnagyobb amerikai társaságtok ezentúl szigorú dokumentációt kérnek majd, melyet mind ember-, mind állatorvosnak ki kell töltenie. A szigorítás csak a támogató állatokra terjed ki, a fogyatékossággal élőket segítő, speciálisan kiképzett állatok, például a vakvezető kutyák továbbra is szabadon utazhatnak. 

A nagy nyilvánosságot kapó esetek után ráadásul sokan érezhették azt, hogy ez egy jó indok kedvencüket ingyen felvinni az utastérbe, az Unitednél például pár hónap alatt 75 százalékkal nőtt meg az érzelmi támogató állatok utaztatása. A Delta pedig 84 százalékkal több incidenst regisztrált az elmúlt évben: ennyivel több harapás és bevizelés történt a járataikon. 

Az utasoknak ezentúl legkevesebb az indulás előtt 48 órával el kell küldeniük a szükséges dokumentumokat. Ha nem hagyják ezeket jóvá az indulásig, akkor az állat csak a poggyásztérben utazhat, felárért természetesen. 

A Delta közleménye kitér arra, hogy az utasok az utóbbi időben pulykát, törpe erszényesmókust, kígyókat, pókokat és egyéb állatokat próbáltak meg terápiás állatként felvinni a gépre, és ennek a gyakorlatnak ideje véget vetni. (Vice)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.