Fico megérkezett Orbán szintjére: Soros Györgyöt sejti a szlovák belpolitikai válság mögött

Fotó: Mehmet Kaman

Szlovákiában feszült a politikai helyzet, mióta február 25-én barátnőjével együtt a galántai járásbeli Nagymácsédon meggyilkolták Jan Kuciak oknyomozó újságírót. Ahogy azt a 444 helyszíni riportjából is kiderült, az országban több tízezer vonult utcára, hogy meggyászolják a 27 éves újságírót, aki politikusokkal szoros kapcsolatot tartó üzletemberek ügyei, adócsalások, és alvilági üzelmek feltárásával foglalkozott. 

Szlovákiában olyan kritikussá vált a helyzet, hogy már nem csak ellenzéki pártok, és nem csak a kormánykoalícióban lévő Most-Híd, de Andrej Kiska szlovák államfő is azt várja, hogy a kormányfő egyezzen bele egy előrehozott választásba. Elhangzott, hogy mennie kell az országos rendőrkapitánynak és a belügyminiszternek is. 

Kiska vasárnap azt nyilatkozta, „sok demokratikus országban a választások kiírása lenne a legtermészetesebb megoldás”.

Andrej KiskaFotó: KENZO TRIBOUILLARD

Robert Fico miniszterelnök hétfőn reagált az államfő megnyilvánulására, és korábban még nem hallott hangnemet ütött meg. Fico Kiskára támadva azt a kérdést feszegette, hogy vajon miről beszélgetett tavaly szeptemberben (!) a szlovák államfő Amerikában Soros Györggyel. 

Fico szerint Kiska vasárnapi kijelentése mögött Soros áll, és „várja a választ arra”, vajon miről diskuráltak. Szerinte az államfő „az ellenzék oldalára állt”, és a kedélyek csillapítása helyett Kiska a feszültséget korbácsolja csak Szlovákiában, Soros pedig rajta keresztül az ország destabilizálására tesz kísérletet. 

A legjobb, hogy a Dennik N tudósítása szerint Fico még elég kezdő a sorosozásban, és „Szőrösnek” ejtette ki a magyar-amerikai filantróp nevét, és még a jelenlévő újságírók is csak röhögtek az orbáni szintre érkező kormányfő szavain. (Parameter / Dennik N)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.