Fico megérkezett Orbán szintjére: Soros Györgyöt sejti a szlovák belpolitikai válság mögött

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

Fotó: Mehmet Kaman

Szlovákiában feszült a politikai helyzet, mióta február 25-én barátnőjével együtt a galántai járásbeli Nagymácsédon meggyilkolták Jan Kuciak oknyomozó újságírót. Ahogy azt a 444 helyszíni riportjából is kiderült, az országban több tízezer vonult utcára, hogy meggyászolják a 27 éves újságírót, aki politikusokkal szoros kapcsolatot tartó üzletemberek ügyei, adócsalások, és alvilági üzelmek feltárásával foglalkozott. 

Szlovákiában olyan kritikussá vált a helyzet, hogy már nem csak ellenzéki pártok, és nem csak a kormánykoalícióban lévő Most-Híd, de Andrej Kiska szlovák államfő is azt várja, hogy a kormányfő egyezzen bele egy előrehozott választásba. Elhangzott, hogy mennie kell az országos rendőrkapitánynak és a belügyminiszternek is. 

Kiska vasárnap azt nyilatkozta, „sok demokratikus országban a választások kiírása lenne a legtermészetesebb megoldás”.

Andrej KiskaFotó: KENZO TRIBOUILLARD

Robert Fico miniszterelnök hétfőn reagált az államfő megnyilvánulására, és korábban még nem hallott hangnemet ütött meg. Fico Kiskára támadva azt a kérdést feszegette, hogy vajon miről beszélgetett tavaly szeptemberben (!) a szlovák államfő Amerikában Soros Györggyel. 

Fico szerint Kiska vasárnapi kijelentése mögött Soros áll, és „várja a választ arra”, vajon miről diskuráltak. Szerinte az államfő „az ellenzék oldalára állt”, és a kedélyek csillapítása helyett Kiska a feszültséget korbácsolja csak Szlovákiában, Soros pedig rajta keresztül az ország destabilizálására tesz kísérletet. 

A legjobb, hogy a Dennik N tudósítása szerint Fico még elég kezdő a sorosozásban, és „Szőrösnek” ejtette ki a magyar-amerikai filantróp nevét, és még a jelenlévő újságírók is csak röhögtek az orbáni szintre érkező kormányfő szavain. (Parameter / Dennik N)