Fico megérkezett Orbán szintjére: Soros Györgyöt sejti a szlovák belpolitikai válság mögött

külföld
2018 március 05., 15:45
comments 210

photo_camera Fotó: Mehmet Kaman

Szlovákiában feszült a politikai helyzet, mióta február 25-én barátnőjével együtt a galántai járásbeli Nagymácsédon meggyilkolták Jan Kuciak oknyomozó újságírót. Ahogy azt a 444 helyszíni riportjából is kiderült, az országban több tízezer vonult utcára, hogy meggyászolják a 27 éves újságírót, aki politikusokkal szoros kapcsolatot tartó üzletemberek ügyei, adócsalások, és alvilági üzelmek feltárásával foglalkozott. 

Szlovákiában olyan kritikussá vált a helyzet, hogy már nem csak ellenzéki pártok, és nem csak a kormánykoalícióban lévő Most-Híd, de Andrej Kiska szlovák államfő is azt várja, hogy a kormányfő egyezzen bele egy előrehozott választásba. Elhangzott, hogy mennie kell az országos rendőrkapitánynak és a belügyminiszternek is. 

Kiska vasárnap azt nyilatkozta, „sok demokratikus országban a választások kiírása lenne a legtermészetesebb megoldás”.

Andrej Kiska
photo_camera Andrej Kiska Fotó: KENZO TRIBOUILLARD

Robert Fico miniszterelnök hétfőn reagált az államfő megnyilvánulására, és korábban még nem hallott hangnemet ütött meg. Fico Kiskára támadva azt a kérdést feszegette, hogy vajon miről beszélgetett tavaly szeptemberben (!) a szlovák államfő Amerikában Soros Györggyel. 

link Forrás

Fico szerint Kiska vasárnapi kijelentése mögött Soros áll, és „várja a választ arra”, vajon miről diskuráltak. Szerinte az államfő „az ellenzék oldalára állt”, és a kedélyek csillapítása helyett Kiska a feszültséget korbácsolja csak Szlovákiában, Soros pedig rajta keresztül az ország destabilizálására tesz kísérletet. 

A legjobb, hogy a Dennik N tudósítása szerint Fico még elég kezdő a sorosozásban, és „Szőrösnek” ejtette ki a magyar-amerikai filantróp nevét, és még a jelenlévő újságírók is csak röhögtek az orbáni szintre érkező kormányfő szavain. (Parameter / Dennik N)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.