Megkérdezte a Facebook a felhasználókat, zavarná-e őket, ha felnőttek üzenetekben meztelen képeket kérnének 14 éves gyerekektől

Grafika: Tbg/444

Utólag „hibának” nevezte a Facebook kommunikációs csapata, és a cég alelnök, amiért legutóbbi felmérésükben arról kérdeztek felhasználókat, problémásnak találnák-e, ha a Facebook tolerálná, hogy felnőttek 14 éves gyerekektől kérjenek üzenetben szexuális tartalmú képeket. 

A közösségi oldal vasárnap futtatott meg egy kutatást random userek között. Ez rendszeresen előfordul: a Facebook próbálja kipuhatolni a felhasználói magatartásformákat és véleményeket, hogy azokhoz igazítsa a szabályait. A vasárnapi felmérésbe került be az a kérdés, hogy 

„ha te alakíthatnád a Facebook szabályait, hogyan kezelnéd azt a helyzetet, amikor egy felnőtt szexképeket kér egy 14 éves gyerektől?”

Válaszlehetőségek:

1. Szerintem ilyen tartalmakat nem lenne szabad a Facebooknak engednie, és láthatóvá tennie. 

2. Belefér, de ne legyen látható. 

2. A Facebook engedhetné az ilyesmit, engem nem zavarna, ha látható is. 

A felmérésben volt kérdés arról is, hogy vajon kinek kellene egyáltalán eldönteni azt, hogy aki ilyesmit tesz, maradhat-e a Facebookon: a vállalatnak, vagy a felhasználóknak. Viszont a Facebook egyik esetben sem tett még csak utalást sem rá, hogy a törvény bünteti az ilyen cselekményt és a gyerekeket különösen óvaj a törvény. 

Az ügy súlyosságát jelzi, hogy Guy Rosen Facebook-alelnök ismerte el, hogy hibáztak, és jelezte, hogy az ilyen cselekményeket a cég mindig is elítélte, együttműködnek a hatóságokkal a törvénysértések felderítésében, és így tesznek a jövőben is. 

A felmérést felfüggesztették, a Facebook közleményben is elnézést kért a userektől, és jelezték, hogy nem áll szándékukban megváltoztatni a gyermekvédelmi szabályaikat. (Guardian)