Senki se szerzett többséget az olasz választásokon

külföld
2018 március 05., 07:20
comments 204
  • Felemásra sikeredett Silvio Berlusconi visszatérése: pártszövetsége kapta ugyan a legtöbb szavazatot, de azon belül pártja leszerepelt.
  • A választás nagy nyertese az euroszkeptikus-populista Öt Csillag Mozgalom, ami egyrészt bevándorlásellenes, másrészt pedig alapjövedelmet ígért az olaszoknak.
  • A baloldal nagyon leszerepelt.
  • Nehéz koalíciós egyeztetések jöhetnek, és az se lehetetlen, hogy az Öt Csillag szétrobbantja a jobboldali pártszövetséget.

Egy pártszövetségnek se sikerült abszolút többséget szereznie a részeredményeken alapuló előrejelzések alapján a vasárnapi olasz parlamenti választásokon. A legtöbb szavazatot Silvio Berlusconi jobboldali pártszövetsége, a Liga szerezte, ennek 248-268 képviselője lehet a parlamentben, ahol 316 képviselő kell a többséghez.

A második helyen az antiestablishment, populista Öt Csillag Mozgalom végzett. Mivel ez a párt önállóan indult, az övék lesz a legnagyobb frakció az új parlamentben. Ők 216-236 képviselőhelyet nyerhettek. A baloldal viszont leszerepelt, Matteo Renzi volt kormányfő három pártból álló szövetsége mindössze 107-127 képviselői helyre számíthat.

A szenátusban hasonló patthelyzet alakult ki, ott se szerzett többséget egyik nagy párt sem.

Vagyis ez alapján csak koalíciós kormány jöhet létre, ami elhúzódó kormányalakítási tárgyalásokat jelenthet - vagy megismételt választást. Az első találgatások szerint viszont akár az is előfordulhat, hogy a pártként legnagyobb frakciót adó Öt Csillag nem valamelyik pártszövetséggel kezd tárgyalni, hanem megpróbál leválasztani egy pártot azokból. Elképzelhető például, hogy Berlusconi pártszövetsége helyett annak legerősebb tagjával, a listás szavazatok alapján a szövetség többi tagjánál jobban teljesítő, a szövetségnek nevet adó szélsőjobboldali, bevándorlásellenes Ligával lép koalícióra.

A liga vezetője, Matteo Salvini "Olaszország kitakarításával" kampányolt, amit teljesen komolyan gondol, több százezer bevándorlót utasítana ki az országból. Ez nem áll távol az Öt Csillag elképzeléseitől, amely ezen a választáson határozottan bevándorlóellenes szlogenekkel kampányolt.

A Liga jó szereplése egyben azt is jelzi, hogy Berlusconi visszatérése nem volt a legsikeresebb. A pártszövetségen belül még a manifeszt fasiszta Fratelli d'Italia is jobban szerepelt Berlusconi pártjánál, így kétséges, hogy a négyszeres miniszterelnök, a közhivatalok betöltésétől adócsalás miatt 2019-ig eltiltott Berlusconi lehet az olasz jobboldal meghatározó figurája. 

Tehát a jelek szerint az olasz választások pont úgy értek véget, ahogy kezdődtek: senkinek sincs fogalma róla, hogy mi lesz. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.