Senki se szerzett többséget az olasz választásokon

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem
  • Felemásra sikeredett Silvio Berlusconi visszatérése: pártszövetsége kapta ugyan a legtöbb szavazatot, de azon belül pártja leszerepelt.
  • A választás nagy nyertese az euroszkeptikus-populista Öt Csillag Mozgalom, ami egyrészt bevándorlásellenes, másrészt pedig alapjövedelmet ígért az olaszoknak.
  • A baloldal nagyon leszerepelt.
  • Nehéz koalíciós egyeztetések jöhetnek, és az se lehetetlen, hogy az Öt Csillag szétrobbantja a jobboldali pártszövetséget.

Egy pártszövetségnek se sikerült abszolút többséget szereznie a részeredményeken alapuló előrejelzések alapján a vasárnapi olasz parlamenti választásokon. A legtöbb szavazatot Silvio Berlusconi jobboldali pártszövetsége, a Liga szerezte, ennek 248-268 képviselője lehet a parlamentben, ahol 316 képviselő kell a többséghez.

A második helyen az antiestablishment, populista Öt Csillag Mozgalom végzett. Mivel ez a párt önállóan indult, az övék lesz a legnagyobb frakció az új parlamentben. Ők 216-236 képviselőhelyet nyerhettek. A baloldal viszont leszerepelt, Matteo Renzi volt kormányfő három pártból álló szövetsége mindössze 107-127 képviselői helyre számíthat.

A szenátusban hasonló patthelyzet alakult ki, ott se szerzett többséget egyik nagy párt sem.

Vagyis ez alapján csak koalíciós kormány jöhet létre, ami elhúzódó kormányalakítási tárgyalásokat jelenthet - vagy megismételt választást. Az első találgatások szerint viszont akár az is előfordulhat, hogy a pártként legnagyobb frakciót adó Öt Csillag nem valamelyik pártszövetséggel kezd tárgyalni, hanem megpróbál leválasztani egy pártot azokból. Elképzelhető például, hogy Berlusconi pártszövetsége helyett annak legerősebb tagjával, a listás szavazatok alapján a szövetség többi tagjánál jobban teljesítő, a szövetségnek nevet adó szélsőjobboldali, bevándorlásellenes Ligával lép koalícióra.

A liga vezetője, Matteo Salvini "Olaszország kitakarításával" kampányolt, amit teljesen komolyan gondol, több százezer bevándorlót utasítana ki az országból. Ez nem áll távol az Öt Csillag elképzeléseitől, amely ezen a választáson határozottan bevándorlóellenes szlogenekkel kampányolt.

A Liga jó szereplése egyben azt is jelzi, hogy Berlusconi visszatérése nem volt a legsikeresebb. A pártszövetségen belül még a manifeszt fasiszta Fratelli d'Italia is jobban szerepelt Berlusconi pártjánál, így kétséges, hogy a négyszeres miniszterelnök, a közhivatalok betöltésétől adócsalás miatt 2019-ig eltiltott Berlusconi lehet az olasz jobboldal meghatározó figurája. 

Tehát a jelek szerint az olasz választások pont úgy értek véget, ahogy kezdődtek: senkinek sincs fogalma róla, hogy mi lesz. (Via BBC)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.