Súlyos doppingaggályok a brit sport kirakatcsapatánál

Bradley Wiggins sárga trikóban a 2012-es Tour utolsó, párizsi szakaszán. Wiggins abban az évben a londoni olimpián is aranyérmes lett.Fotó: JEFF PACHOUD/AFP

Teljesítményfokozás céljával gyógyszerezték a versenyzőket a Sky-nál, a brit sport kirakatcsapatánál, állítja régen várt jelentésében a brit parlament sportbizottsága. A jelentés szerint a 2012-ben a Tour de France-on, majd a londoni olimpián is győztes, lovaggá is ütött Sir Bradley Wigginst rendszeresen kezelték triamcinolone-nal, egy gyulladáscsökkentő szerrel. Erre elvben volt lehetőségük, a nemzetközi doppingszabályok a szer gyógyászati használatát engedélyezik. A bizottság szerint viszont a Sky egyértelműen teljesítményfokozásra használta a szert.

A bizottság jelentése megrázhatja a brit sportot, aminek a kerékpárban elért sikerei az elmúlt évtizedek legkiemelkedőbb teljesítménye voltak. A brit kerékpársportot szinte a semmiből építették fel állami támogatással, a Sky csapata is erre épült.

"Sajnálatosnak tartom, hogy bárki vádaskodhat, ahol olyanokat, akik soha semmit se csináltak, megvádolhatnak, és ezeket a vádakat ténynek veszik. Határozottan tagadom, hogy bármikor úgy használtam volna gyógyszereket, hogy az orvosilag nem volt indokolt. Remélem, hogy a következő napokban a saját szemszögemből is elmesélhetem a történteket" - reagált Wiggins a bizottság jelentésére. (Via BBC, The Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.