A brit hírszerzés már a választások előtt figyelmeztette az orosz veszélyre a CIA-t

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

Még bőven a 2016-os elnökválasztás előtt, a kampányidőszakban szólt a brit hírszerzés a CIA-nak, hogy Donald Trump kommunikál Oroszországgal - írja a BI. Nem sokkal a figyelmeztetés után olyan dokumentumokat is eljuttattak az amerikai hírszerzéshez, mely szerint Vlagyimir Putyinnak része volt abban az orosz hackerbotrányban, mellyel az amerikai elnökválasztást akarták befolyásolni.

Az akkor még elnök Barack Obama ezekről elméletileg kellett, hogy tudjon, mégsem tett az akkori adminisztráció lépéseket az ügyben. A New Yorker szerint két hónappal a 2016-os elnökválasztás előtt a brit hírszerzés vezetője Washingtonba repült, hogy egyeztessen az akkori CIA-igazgatóval, John Brennannel a Trump és az orosz kormány közötti kommunikációról.
Robert Hannigan, az elektronikus kommunikáció lehallgatására szakosodott brit figyelőszolgálat, a GCHQ akkori vezetője az orosz beavatkozási kísérletről értesítette Brennant még azelőtt, hogy az erről szóló dokumentumokat eljuttatták volna a CIA-hez. A Washington Post arról ír, ezeket Barack Obamán kívül csak három ember láthatta.

Augusztusra a hírszerzési ügynökségek már arról is tudtak, hogy a Demokrata Nemzeti Bizottság emailszervereit 2016 júliusában meghackelték, és az FBI hivatalosan is vizsgálni kezdte Trump orosz kapcsolatait. Annak ellenére, hogy már ilyen korán jelei voltak az orosz befolyásnak, nem sokat tettek a veszély elhárítására. Az ügynökségek között abban sem volt egyetértés, milyen természetű az a befolyás, melyet az oroszok gyakoroltak a választásra a kampány utolsó heteiben.

Fotó: Jaap Arriens/NurPhoto


444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.