A világ legrégibb, palackban küldött üzenetére bukkantak a tengerparton

ÉLET
2018 március 06., 07:38
comments 70

132 évvel ezelőtt dobták a tengerbe azt a gines üveget, melyre most talált rá egy a tengerparton sétálgató ausztrál házaspár - írja a Guardian. A férfinek megtetszett a palack, azt gondolta, jól nézne ki otthon a könyvespolcon, így hazavitték. A palack belsejében egy levelet találtak, melyet 1886. június 12-én írtak német nyelven. A papír hitelességét múzeumban igazolták.

A palackot egy német, Paula nevű hajóról dobták a tengerbe 1886-ban, amikor épp az Indiai-óceánon hajózott, 950 km-re az ausztrál partoktól - ezt állítja Ross Anderson, a tekercset vizsgáló múzeum munkatársa.

A palackot nem romantikus szándékkal dobták a vízbe. Ekkoriban a német hajók egy 69 éven át tartó kísérletet folytattak, és palackok ezreit dobták a tengerbe, hogy így tanulmányozzák a tengeráramlatokat. Minden üzenetben leírták a hajó koordinátáit, a dátumot és a hajó nevét. Az üzenetben írt adatok egyeztek a Paula hajónaplójában írottakkal. „Elképesztő módon volt egy bejegyzés 1886. június 24-ei dátummal, melyben rögzítik, hogy aznap egy palackot dobtak a tengerbe” - mesélte a kutató.

Eddig egy 108 évig a tengeren hánykolódó palack volt a legrégibb, ezt a rekordot döntötték most meg. 

A több ezer palack közül, melyet a kísérlet részeként dobtak a tengerbe, 662 másik került meg, legutóbb 1934-ben találtak rá az egyikre.


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.