Az orosz kém lánya a hétfői mérgezés másik áldozata

2018 március 6., kedd 11:24
60

Megmérgeztek egy árulásért elítélt orosz kémet Angliában hétfőn. Szergej Szkripalt és a társaságában lévő, szintén súlyos állapotba került a harmincas éveiben járó nőt az angliai Wiltshire megyében lévő Salisbury kerületi kórházának sürgősségi osztályára szállítottak, melyet le is zártak, mert az orvosok nem tudták azonnal biztosan felmérni, mi okozhatta a mérgezést, ezért az elszigetelés mellett döntöttek.Egyelőre úgy tűnik, fentanillal mérgezték meg őket.

Most a Guardian arról ír, a Szkripal mellett talált áldozat a kém lánya, Julija, jelenleg az intenzív osztályon kezelik. A legfrissebb hírek szerint két olyan rendőr is kórházba került enyhe tünetekkel,akik kapcsolatba kerültek az áldozatokkal, őket már tegnap haza is engedték. Bár vélhetően véletlen egybeesés, de a Guardianen is felhívják rá a figyelmet, hogy az utóbbi időkben két családtag is meghalt a Szkripal családban, a 66 éves kém felesége nemrégiben hunyt el rákban, 43 éves fia pedig tavaly halt meg Szentpéterváron. 

Szergej Szkripal egykori orosz kémet korábban hazájában elítéltek, amiért titkosügynökökről adott át információkat a brit titkosszolgálatoknak. Szkripal korábban az orosz katonai hírszerzésnél dolgozott, ezredesi rangban.

2006-ban 13 év börtönre ítélték, de büntetéséből csak négy évet ült le, 2010-ben egy Egyesült Államok és Oroszország közti nemzetközi fogolycsere eredményeként Nagy-Britanniában kapott menedékjogot. A BBC azt írja, hogy 2010-ben Oroszország négy foglyot engedett át az amerikaiaknak tízért cserébe.

Szergej Szkripal 2006-ban Moszkvában, miután letartóztatták, amiért titkos információkat adott át az MI6-nek Fotó: Misha Japaridze/ASSOCIATED PRESS

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt