Hirtelen, közbeszerzés nélkül költ el a kormány több száz milliárdot

2018 március 6., kedd 11:55
126

Több száz milliárd forintnyi közbeszerzés alóli mentesítésről határoztak az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának hétfői zárt ülésén - írja az mno.hu.

Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője az ülés utáni sajtótájékoztatóján azt mondta, erről néhány perc alatt döntöttek a fideszes képviselők. „Sokéves pályafutásom alatt ilyet még nem láttam, végjátékszerű padláskisöprés látszódik” – nyilatkozta az MTI szerint. Demeter Márta úgy fogalmazott, teljes homály fedi a honvédelmi tárca és Belügyminisztérium beszerzéseit, amelyek ráadásul nem fejlesztik a védelmi képességet.
Azt mondta, nem véletlenül szeretett volna bent maradni az ülés zárt részén „teljes joggal, frakcióvezetői felhatalmazással és a szükséges biztonsági tanúsítvánnyal”, hogy feltegye a kérdéseit. Ezt azonban - elmondása szerint - az elnök a szabályokkal ellentétben sem volt hajlandó engedélyezni. Holott törvényhozóként az országgyűlési képviselőnek nemcsak joga, hanem kötelessége is ellenőrizni a kormány tevékenységét - hangsúlyozta.

Az mno.hu információi szerint a légi mentők számára vásárolnának több milliárd forintért helikoptereket. Ezzel a 2006 óta bérelt öt, majd hét EC135T2 típusú gép lízingkonstrukcióját váltanák ki a norvég légi mentők 7–14 éves helikoptereivel. A bizottság legutóbbi nagy értékű felmentése egyébként 2016 végén történt, ez alapján szerzett be a Honvédelmi Minisztérium tavaly két Airbus A319-es többfunkciós kormányzati repülőgépet, 22-25 milliárd forint értékben.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt