Hirtelen, közbeszerzés nélkül költ el a kormány több száz milliárdot

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Több száz milliárd forintnyi közbeszerzés alóli mentesítésről határoztak az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának hétfői zárt ülésén - írja az mno.hu

Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője az ülés utáni sajtótájékoztatóján azt mondta, erről néhány perc alatt döntöttek a fideszes képviselők. „Sokéves pályafutásom alatt ilyet még nem láttam, végjátékszerű padláskisöprés látszódik” – nyilatkozta az MTI szerint. Demeter Márta úgy fogalmazott, teljes homály fedi a honvédelmi tárca és Belügyminisztérium beszerzéseit, amelyek ráadásul nem fejlesztik a védelmi képességet.
Azt mondta, nem véletlenül szeretett volna bent maradni az ülés zárt részén „teljes joggal, frakcióvezetői felhatalmazással és a szükséges biztonsági tanúsítvánnyal”, hogy feltegye a kérdéseit. Ezt azonban  - elmondása szerint - az elnök a szabályokkal ellentétben sem volt hajlandó engedélyezni. Holott törvényhozóként az országgyűlési képviselőnek nemcsak joga, hanem kötelessége is ellenőrizni a kormány tevékenységét - hangsúlyozta.

Az mno.hu információi szerint a légi mentők számára vásárolnának több milliárd forintért helikoptereket. Ezzel a 2006 óta bérelt öt, majd hét EC135T2 típusú gép lízingkonstrukcióját váltanák ki a norvég légi mentők 7–14 éves helikoptereivel. A bizottság legutóbbi nagy értékű felmentése egyébként 2016 végén történt, ez alapján szerzett be a Honvédelmi Minisztérium tavaly két Airbus A319-es többfunkciós kormányzati repülőgépet, 22-25 milliárd forint értékben.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.