Hirtelen, közbeszerzés nélkül költ el a kormány több száz milliárdot

POLITIKA
2018 március 06., 11:55

Több száz milliárd forintnyi közbeszerzés alóli mentesítésről határoztak az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának hétfői zárt ülésén - írja az mno.hu.

Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője az ülés utáni sajtótájékoztatóján azt mondta, erről néhány perc alatt döntöttek a fideszes képviselők. „Sokéves pályafutásom alatt ilyet még nem láttam, végjátékszerű padláskisöprés látszódik” – nyilatkozta az MTI szerint. Demeter Márta úgy fogalmazott, teljes homály fedi a honvédelmi tárca és Belügyminisztérium beszerzéseit, amelyek ráadásul nem fejlesztik a védelmi képességet.
Azt mondta, nem véletlenül szeretett volna bent maradni az ülés zárt részén „teljes joggal, frakcióvezetői felhatalmazással és a szükséges biztonsági tanúsítvánnyal”, hogy feltegye a kérdéseit. Ezt azonban - elmondása szerint - az elnök a szabályokkal ellentétben sem volt hajlandó engedélyezni. Holott törvényhozóként az országgyűlési képviselőnek nemcsak joga, hanem kötelessége is ellenőrizni a kormány tevékenységét - hangsúlyozta.

Az mno.hu információi szerint a légi mentők számára vásárolnának több milliárd forintért helikoptereket. Ezzel a 2006 óta bérelt öt, majd hét EC135T2 típusú gép lízingkonstrukcióját váltanák ki a norvég légi mentők 7–14 éves helikoptereivel. A bizottság legutóbbi nagy értékű felmentése egyébként 2016 végén történt, ez alapján szerzett be a Honvédelmi Minisztérium tavaly két Airbus A319-es többfunkciós kormányzati repülőgépet, 22-25 milliárd forint értékben.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.