Birkáik levágásával fenyegetik a juhászokat Tasó László vadásztársaságának vadászai

bűnügy
2018 március 07., 11:15
comments 159

Birkabűnözés miatt tombolnak a vadászok Hajdúhadházon (a kép illusztráció: random birkák).
photo_camera Birkabűnözés miatt tombolnak a vadászok Hajdúhadházon (a kép illusztráció: random birkák). Fotó: 444

Kényszervágással fenyegetik a helyi juhászok birkáit Hajdúhadházon annak a vadásztársaságnak a tagjai, amelynek tiszteletbeli elnöke Tasó László, a  Miniszterelnökség államtitkára.

A HVG riportja szerint a huszonöt család mintegy ötezer birkája van veszélyben, miután a Bocskai István Vadásztársaság  tavaly februárban vadászati jogosultságot nyert azon a területen, ahol a családi gazdaságok már évtizedek óta legeltetik a jószágaikat. 

Egy 1500 hektár alapterülető mezőről van szó Hajdúhadház, Bököny, Téglás és Nyíradony között. A terület kisebb részén a Honvédelmi Minisztérium kiképzőbázisa működik, a nagyobbik felét egy állami vállalat, a Kaszó Zrt. hasznosítja. A területet 2014-ben adta át a minisztérium a földalapkezelőnek, ám a cikk szerint nem vezették át a nyilvántartásba, ebből is adódik a bonyodalom. 

Tasó László államtitkár
photo_camera Tasó László  Fotó: Czeglédi Zsolt

A riport szerint lassan egy éve zajlik már a „harc”, és a vadászok hónapról hónapra erőszakosabbak: nem tűrik, hogy a juhászok és a birkák zavarják a nyúlhajtásokat, rendőröket hívnak a legeltetőkre, akik viszont nem tudják hová vinni a jószágaikat, mert a környéken nincs szabad föld. 

A vadászok szerint a juhászok tiltott legeltetést folytatnak, és ugyan valóban nincs bérleti szerződésük, de generációk óta itt legeltetnek, idáig mindig meg tudtak állapodni a minisztériummal, ráadásul Natura 2000-es területről van szó, ami a természetvédelmi hivatal szerint nem engedélyköteles, mert a védett gyepet, legelőt kötelező karbantartani. 

A vadászok részéről megszólalt a gyakorló elnök, és arról beszélt, nekik nincs más eszközük, mint elzavarni a juhászokat. A juhászok arra panaszkodnak, hogy hiába keresték Tasó Lászlót, a Miniszterelnökséget, a Kaszó Zrt.-t, nem kaptak választ. Közben fenyegetik őket, előfordult, hogy egyikük feleségét körbevették, miközben hajtott ki állatokat. (HVG)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.