Hollandiában tavaly 6585 embert segítettek a halálba

Egészségügy
2018 március 07., 09:01
comments 84

Több mint 6500 embert segítettek a halálba tavaly Hollandiában, ami azt jelenti, hogy kb. 8 százalékkal nőtt az eutanáziát igénybe vevők száma a 2016-os adatokhoz képest – közölték a helyi hatóságok.

A kegyes halál az összes haláleset kb. 4 százalékát tette ki 2017-ben, ami a hivatalos adatok szerint 6585 esetet jelent.

Az értékelésben a holland társadalom öregedését és az orvosok növekvő hajlandóságát jelölték meg az esetszám emelkedésének lehetséges magyarázataként. Szakértők szerint ez a trend a jövőben is folytatódni fog.

Az eutanáziát igénybe vevők legnagyobb csoportját, közel 90 százalékát a gyógyíthatatlan, végstádiumú rákbetegek, a szívbetegek, valamint a súlyos idegrendszeri betegségekben szenvedők alkották. Az esetek többségében az otthonukban segítették halálba a betegeket, akiknek a legtöbbje 70 év feletti volt.

Oxigénpalack egy beteg ágya mellett az óbudai  Szent Margit Kórház megújulás előtt álló gasztroenterológiai osztályán 2017. február 23-án.
photo_camera Illusztráció: Bruzák Noémi / MTI

A világon elsőként Hollandiában, 2002 áprilisában legalizálták az eutanáziát, de a végrehajtását szigorú szabályokhoz kötik. Az önkéntes halált azoknak a betegeknek engedélyezhetik, akik szinte elviselhetetlen fájdalmakkal járó, gyógyíthatatlan betegségben szenvednek, és az eutanáziát még teljesen tiszta tudatállapotban kérelmezik. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.