Késik az ébresztőórája? Koszovó és Szerbia hibája!

TECH
2018 március 07., 22:05
comments 248

Január közepe óta az elektronikus órák több európai országban is elkezdtek lassulni (összesen 25-ben), és közel hat percet késnek azóta. A rendellenesség érinti az ébresztőórákat, időzítős termosztátokat, de nem érinti például az okostelefonokat.

A megoldás az órákat összekötő hálózatban rejlik. Spanyolországtól Törökországig az európai országok egy nagy zóna részei, amelyet egy elektronikus háló köt össze egy szinkronizált frekvencia által. Ez a frekvencia szabályozza, hogy az egyes készülékek ugyanazt az időt mutassák.

Januárban azonban probléma keletkezett a rendszerben: Koszovó nem volt képes elegendő elektromosságot belepumpálni. Ebben az esetben a szabályok szerint Szerbiának kellett volna kisegítenie, de a két ország közötti feszült viszony miatt (például Koszovó egyoldalú kiválása Szerbiából) a szerbek ezt nem tették meg.

Emiatt azonban a frekvencia elkezdett „eltérni”, ez pedig hatással volt az órákra. Az eltérés végül kedden állt meg, miután Koszovó képessé vált a szükséges energia előállítására. Az órák pedig idővel helyreállnak, de kézzel is be lehet őket állítani, és utána már nem fognak időt veszíteni. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.