Olcsó hamisítványokat találtak a prágai Nemzeti Múzeum drágakő-gyűjteményében

KULTÚRA
2018 március 07., 09:38
comments 55

A nyilvántartásban vezetett milliós értékű drágakövek helyett értéktelen másolatok is találhatóak a prágai cseh Nemzeti Múzeum kb. 5000 darabból álló gyűjteményében – írta meg a Hlídací pes hírportál, ami szerint a hivatalos listában feltüntetett drágakövek, valamint a gyűjteményben valóban létező hamis kövek ára közti különbség esetenként több 10 millió korona.

A múzeum most arra keresi a választ, hol történt a hiba. Szakértői vizsgálatokkal megállapították, hogy az az ötkarátos gyémánt, ami a gyűjtemény harmadik legnagyobb gyémántdarabja, valójában csak egy mesterien csiszolt üvegdarab.

Az ázsiai Kasmírból származó zafír, ami a lista szerint 19 karátos, nem a természetben jött létre, hanem valahol egy laboratóriumban készült.

12,03 karátos gyémánt.
photo_camera 12,03 karátos gyémánt. Illusztráció: Fabrice Coffrini / AFP

„Felfedeztünk néhány konkrét dolgot, mint a gyémánt vagy a zafír esete. Most azon dolgozunk, hogy megállapítsuk, mi történt, mint egy detektívregényben” – mondta Michal Stehlík, a múzeum illetékes osztályának igazgatóhelyettese.

A kb. 5000 darabos drágakőgyűjteményt 2016-ban Lukás Zahradnícek vette át, a vizsgálatok az új kurátor kezdeményezésére kezdődtek, és az eddigi eredmény mindenkit meglepett. Lukás Zahradnícek azt mondta:

„A köveket a hivatalos jegyzék alapján ellenőrizzük. Eddig mintegy 500 követ sikerült megvizsgálnunk, kb. 70 darabnál találtunk problémát. Arra jöttünk rá, hogy több esetben a kövek szakmai besorolása hibás, míg néhány esetben az is kiderült, hogy a drágakövek helyett csak szintetikus másolatok vannak a gyűjteményben. A probléma az említett köveken kívül a rubinokat, zafírokat, alexandritokat és a korundokat is érinti.”

A gyémánt eltűnését a múzeum speciális ellenőrző bizottsága már 2016 óta vizsgálja. Végleges eredmény még nincs, de úgy tűnik, hogy az értékes gyémántot a múlt század 60-as és 70-es éveiben megrendezett kiállítások egyikén tüntethették el ismeretlen tettesek. Jogászok szerint ha sikerülni is kinyomozni a tettest, megbüntetni már nem lehet, mert a bűntett a hatályos törvények szerint már elévült.

A sajtó szerint a múzeum vezetése már legalább másfél évtizede tud az eltűnt gyémántról, de ezt Michal Stehlík visszautasította. Szakértők szerint az ilyen ügyek felderítésében problémát jelent, hogy a hatályos szabályok alapján a múzeumok csak húszévente ellenőrzik gyűjteményeiket.

A múzeum a közszolgálati Cseh Televízió szerint ellenőrzi többek közt a tulajdonában lévő festményeket is, hogy kiszűrje az esetleges hamisítványokat, ezekből külön kiállítást terveznek nyitni. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.