A klímaváltozás rosszabbul hat a nőkre, mint a férfiakra

természet
2018 március 08., 09:24
comments 98

A klímaváltozás okozta természeti katasztrófák és környezeti átalakulások rosszabbul érintik a nőket, mint a férfiakat az ENSZ jelentései szerint. A szervezet adatai alapján a klímaváltozás miatt költözni kénytelenek 80 százaléka nő, és számos konkrét példa bizonyítja, hogy a klímaváltozás miatt a nők élete nagyobb mértékben válik nehezebbé, mint a férfiaké. Közép-Afrikában, ahol a Csád-tó 90 százaléka eltűnt, a nőknek sokkal többet kell gyalogolniuk a vízért, a száraz évszakban pedig a nők gondoskodnak a tó körül élő családokról, hiszen a férfiak ilyenkor a városokba mennek.

A Katrina hurrikán szintén az afroamerikai nőkre hatott a legrosszabbul, New Orleansben például a kitelepített családok több mint felében egyedülálló anya volt a családfenntartó.

A 2004-es cunami után a túlélők között háromszor annyi volt a férfi, mint a nő, kutatások szerint ez többek közt azzal magyarázható, hogy a nők kisebb százaléka tudott megfelelően úszni, és a nők később is kezdtek menekülni, mert először a gyerekeikről igyekeztek gondoskodni.

Az ENSZ szerint éppen ezért a nemek közti egyenlőségre is koncentrálni kell a klímaváltozás hatásainak kezelésekor, jobban kell figyelni arra, hogy a nőket is bevonják az ezzel kapcsolatos társadalmi döntések meghozatalába. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.