A klímaváltozás rosszabbul hat a nőkre, mint a férfiakra

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

A klímaváltozás okozta természeti katasztrófák és környezeti átalakulások rosszabbul érintik a nőket, mint a férfiakat az ENSZ jelentései szerint. A szervezet adatai alapján a klímaváltozás miatt költözni kénytelenek 80 százaléka nő, és számos konkrét példa bizonyítja, hogy a klímaváltozás miatt a nők élete nagyobb mértékben válik nehezebbé, mint a férfiaké. Közép-Afrikában, ahol a Csád-tó 90 százaléka eltűnt, a nőknek sokkal többet kell gyalogolniuk a vízért, a száraz évszakban pedig a nők gondoskodnak a tó körül élő családokról, hiszen a férfiak ilyenkor a városokba mennek.

A Katrina hurrikán szintén az afroamerikai nőkre hatott a legrosszabbul, New Orleansben például a kitelepített családok több mint felében egyedülálló anya volt a családfenntartó.

A 2004-es cunami után a túlélők között háromszor annyi volt a férfi, mint a nő, kutatások szerint ez többek közt azzal magyarázható, hogy a nők kisebb százaléka tudott megfelelően úszni, és a nők később is kezdtek menekülni, mert először a gyerekeikről igyekeztek gondoskodni.

Az ENSZ szerint éppen ezért a nemek közti egyenlőségre is koncentrálni kell a klímaváltozás hatásainak kezelésekor, jobban kell figyelni arra, hogy a nőket is bevonják az ezzel kapcsolatos társadalmi döntések meghozatalába. (BBC)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.