A klímaváltozás rosszabbul hat a nőkre, mint a férfiakra

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

A klímaváltozás okozta természeti katasztrófák és környezeti átalakulások rosszabbul érintik a nőket, mint a férfiakat az ENSZ jelentései szerint. A szervezet adatai alapján a klímaváltozás miatt költözni kénytelenek 80 százaléka nő, és számos konkrét példa bizonyítja, hogy a klímaváltozás miatt a nők élete nagyobb mértékben válik nehezebbé, mint a férfiaké. Közép-Afrikában, ahol a Csád-tó 90 százaléka eltűnt, a nőknek sokkal többet kell gyalogolniuk a vízért, a száraz évszakban pedig a nők gondoskodnak a tó körül élő családokról, hiszen a férfiak ilyenkor a városokba mennek.

A Katrina hurrikán szintén az afroamerikai nőkre hatott a legrosszabbul, New Orleansben például a kitelepített családok több mint felében egyedülálló anya volt a családfenntartó.

A 2004-es cunami után a túlélők között háromszor annyi volt a férfi, mint a nő, kutatások szerint ez többek közt azzal magyarázható, hogy a nők kisebb százaléka tudott megfelelően úszni, és a nők később is kezdtek menekülni, mert először a gyerekeikről igyekeztek gondoskodni.

Az ENSZ szerint éppen ezért a nemek közti egyenlőségre is koncentrálni kell a klímaváltozás hatásainak kezelésekor, jobban kell figyelni arra, hogy a nőket is bevonják az ezzel kapcsolatos társadalmi döntések meghozatalába. (BBC)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 9,7 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.