A klímaváltozás rosszabbul hat a nőkre, mint a férfiakra

A klímaváltozás okozta természeti katasztrófák és környezeti átalakulások rosszabbul érintik a nőket, mint a férfiakat az ENSZ jelentései szerint. A szervezet adatai alapján a klímaváltozás miatt költözni kénytelenek 80 százaléka nő, és számos konkrét példa bizonyítja, hogy a klímaváltozás miatt a nők élete nagyobb mértékben válik nehezebbé, mint a férfiaké. Közép-Afrikában, ahol a Csád-tó 90 százaléka eltűnt, a nőknek sokkal többet kell gyalogolniuk a vízért, a száraz évszakban pedig a nők gondoskodnak a tó körül élő családokról, hiszen a férfiak ilyenkor a városokba mennek.

A Katrina hurrikán szintén az afroamerikai nőkre hatott a legrosszabbul, New Orleansben például a kitelepített családok több mint felében egyedülálló anya volt a családfenntartó.

A 2004-es cunami után a túlélők között háromszor annyi volt a férfi, mint a nő, kutatások szerint ez többek közt azzal magyarázható, hogy a nők kisebb százaléka tudott megfelelően úszni, és a nők később is kezdtek menekülni, mert először a gyerekeikről igyekeztek gondoskodni.

Az ENSZ szerint éppen ezért a nemek közti egyenlőségre is koncentrálni kell a klímaváltozás hatásainak kezelésekor, jobban kell figyelni arra, hogy a nőket is bevonják az ezzel kapcsolatos társadalmi döntések meghozatalába. (BBC)

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.