Három évük maradna a francia cégeknek a nemek közti bérkülönbség felszámolására

2018 március 8., csütörtök 8:44
192
Fotó: katrinaelsi / Flickr CC BY 2.0

Ha szép szóval nem megy, büntetésekkel kényszerítené rá a francia kormány a cégeket a nemek közti bérkülönbség felszámolására. Edouard Philippe miniszterelnök a szakszervezetekkel és munkavállalókkal folytatott egyeztetésén jelentette be, hogy terveik szerint három év átmeneti időt adnának a vállalatoknak a bérek rendezésére, utána már büntetést fizettetnének velük.

Franciaországban a statisztikák szerint az azonos munkát végző férfiak átlagosan 9 százalékkal keresnek többet a nőknél. Pedig Franciaországban már 45 éve törvénybe foglalták, hogy azonos munkáért azonos bért kéne kapniuk.

A kormány tervei szerint a szankciók első körben csak az ötven főnél több munkavállalót foglalkoztató cégekre vonatkoznának. Nekik kötelező lenne telepíteni egy szoftvert, amellyel a hatóságok valós időben monitorozhatnák a fizetéseket. A szoftvert a 250 főnél többet foglalkoztató cégeknek már jövőre, az 50 főnél többet foglalkoztatóknak 2020-ban kéne telepíteniük. Amennyiben egy cég nem számolja fel a szoftver által feltárt bérkülönbséget a határidőig, a teljes bérköltsége egy százalékára büntethető. (Via Reuters)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt