Meghalt Sir John Sulston, a humán genom Nobel-díjas kutatója

tudomány
2018 március 09., 15:53
comments 43

76 éves korában elhunyt John Sulston, a humán genom megfejtésének nemzetközi élharcosa - írja a BBC.

Sulston átveszi a Nobel-díjat a svéd királytól
photo_camera Sulston átveszi a Nobel-díjat a svéd királytól Fotó: HENRIK MONTGOMERY/AFP

2002-ben két kutatótársával együtt nyerte el az orvosi Nobel-díjat. Az indoklás szerint a kitüntetéssel a szervfejlődés génszabályozásának és a programozott sejthalálnak a kutatásában elért eredményeiket ismerték el - írta akkor az MTI. A három kutatónak sikerült azonosítania a szervek fejlődését, illetve a sejtek önpusztító folyamatát befolyásoló legfontosabb géneket. A felfedezések új fénybe helyezték bizonyos betegségek kialakulását, az AIDS-et, a hűdéses rohamokat és az idegsorvadásos kórképeket is beleértve.

Sulston volt az egyik vezéralakja a humán genom kutatásának, amelyről itt olvashatnak bővebben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.