Kikérte az adatait, és kiderült, hogy legalább 9 párt élt vissza az aláírásaival

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Egészen július elejéig lehet érdeklődni a választási irodáknál arról, hogy pontosan melyik pártok használták fel az aláírásunkat az induláshoz. Könnyen előfordulhat, hogy az ajánlásunkkal olyan kamupártok is visszaélnek, akiket nem akartunk támogatni.

Varga Illés Levente a saját adatait kikérte az aláírásellenőrző rendszerből, teljesen megdöbbent azon, hogy összesen 13 párt használta fel az aláírását, miközben valójában csak négynek (Momentum, Kétfarkú, Jobbik, LMP) írt alá. Az erről kapott igazolást pedig kitette a Facebookra:

Varga Illés Levente idén csak a zölddel jelölt pártoknak írt alá.Fotó: Varga Illés Levente/facebook

Varga arra gyanakszik, hogy az aláírásával visszaélő pártok még a 2014-es adatbázisuk alapján dolgozhatnak. A 444-nek azt mondta, hogy az az ismerőse, aki pont utána írt alá az LMP-nek és a Kétfarkúnak, azt a visszajelzést kapta, hogy csak ezen a két lajstromban szerepel a neve. Tehát nem történt visszaélés. Egy másik ismerőse, aki soha senkinek nem írt alá, ő most üres listát kapott.

De 2014-ben, amikor Varga LMP-s jelölt volt, sok kamupárt megkereste, de elmondása szerint azzal szerelte le őket, hogy ugyan személyesen aláír nekik, de nem üzletelt velük. Arra gyanakszik, hogy most is ezeket az aláírásokat használhatták fel. Azt mondta, hogy feljelentést tesz az ügyben. 

Érden összesen 16 szervezet próbálta nyilvántartásba vetetni magát az áprilisi választásra, közülük 10 indulását hagyták jóvá. 

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.