Minden eddiginél több gyerek halt meg tavaly a szíriai háborúban

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Legalább ezer gyerek halt vagy sebesült meg a Szíriában zajló harcokban 2018 első két hónapjában - közölte hétfőn az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) Bejrútban.

Az UNICEF jelentése szerint a szíriai polgárháború 2011-es kezdete óta a tavaly halt meg a legtöbb gyerek a konfliktusban, majdnem 50 százalékkal több, mint 2016-ban. 

Az UNICEF szerint körülbelül 360 gyerek sebesült meg a harcokban 2017-ben, és sokan közülük szenvedtek maradandó sérüléseket. Többüknek amputálni kellett végtagjaikat a robbanószerkezetek által okozott sebesülések miatt.

A szervezet szerint a robbanószerek és a lakott területek ellen válogatás nélkül végrehajtott támadások eredményezik azt, hogy a halottak mintegy negyede gyerek. Körülbelül hárommillió gyerek van veszélyben az aknák és a robbanószerkezetek miatt.

Az ellenzéki erők által ellenőrzött területekre nehéz segélyeket juttatni. Az ENSZ szerint tavaly 105 alkalommal tagadták meg, hogy adományokat és gyógyszereket szállítsanak az ostromolt területekre. 

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja nevű brit székhelyű szervezet hétfőn jelentette, hogy meghaladta a 350 ezret a csütörtökön a nyolcadik évébe lépő szíriai polgárháború halálos áldozatainak a száma. (Guardian/MTI)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.