Minden eddiginél több gyerek halt meg tavaly a szíriai háborúban

háború
2018 március 12., 22:42

Legalább ezer gyerek halt vagy sebesült meg a Szíriában zajló harcokban 2018 első két hónapjában - közölte hétfőn az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) Bejrútban.

Az UNICEF jelentése szerint a szíriai polgárháború 2011-es kezdete óta a tavaly halt meg a legtöbb gyerek a konfliktusban, majdnem 50 százalékkal több, mint 2016-ban. 

Az UNICEF szerint körülbelül 360 gyerek sebesült meg a harcokban 2017-ben, és sokan közülük szenvedtek maradandó sérüléseket. Többüknek amputálni kellett végtagjaikat a robbanószerkezetek által okozott sebesülések miatt.

A szervezet szerint a robbanószerek és a lakott területek ellen válogatás nélkül végrehajtott támadások eredményezik azt, hogy a halottak mintegy negyede gyerek. Körülbelül hárommillió gyerek van veszélyben az aknák és a robbanószerkezetek miatt.

Az ellenzéki erők által ellenőrzött területekre nehéz segélyeket juttatni. Az ENSZ szerint tavaly 105 alkalommal tagadták meg, hogy adományokat és gyógyszereket szállítsanak az ostromolt területekre. 

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja nevű brit székhelyű szervezet hétfőn jelentette, hogy meghaladta a 350 ezret a csütörtökön a nyolcadik évébe lépő szíriai polgárháború halálos áldozatainak a száma. (Guardian/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.