Holtan találtak egy londoni száműzetésben élő orosz férfit, aki egy ismert oligarcha közeli barátja volt

külföld
2018 március 13., 15:42
comments 54

A 2013-ban meghalt orosz oligarcha, Borisz Berezovszkij régi üzlettársa és közeli barátja volt az az orosz férfi, akinek a holttestét hétfő este találták meg londoni otthonában. 

Nyikolaj Gluskov 68 éves volt, a halál okáról egyelőre nem tudni részleteket. A kilencvenes években Gluskov az orosz állami légitársaságánál, az Aeroflotnál, illetve Berezovszkij autóipari vállalatnál is megfordult vezető beosztásban. 

Berezovszkij 1999-ben esett ki Vlagyimir Putyin köreiből, 2000-ben pedig Nagy-Britanniába költözött. Távollétében elítélték, az oroszok pedig többször is próbálták elérni a kiadatását, de nem jártak sikerrel, ami diplomáciai feszültséget is okozott a két ország között. 

Gluskovot viszont letartóztatták Oroszországban, pénzmosás és csalás vádjával, öt évet töltött börtönben, 2004-ben szabadult. Az elmúlt években Londonban élt, a britektől politikai menedékjogot kapott. 2017-ben Oroszországban Gluskovot nyolc év börtönre ítélték, amiért állítólag elsikkasztott 123 millió dollárt orosz állami vállalatoktól. 

Gluskov 2011-ben bizonyítékot nyújtott át abban a brit perben, ami a Kremllel barátibb kapcsolatot ápoló londoni oligarcha, Roman Abramovics ellen zajlott, és amit Berezovszkij indított, hárommilliárd fontos kártérítést követelve. Berezovszkij azt állította, hogy Abramovics még a kilencvenes években, közös olajügyleteik idején átverte őt. A keresetet elutasították. 

Gluskov fellebbezést nyújtott be az ítélet ellen, Berezovszkij közben eltűnt a nyilvánosság elől. 2013 márciusában egykori feleségének otthonában találták meg a holttestét, a rendőrség szerint öngyilkos lett. A barátai erről nem voltak meggyőződve, vizsgálatot követeltek. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt