Trump nemzetbiztonsági okokra hivatkozva megakadályozta minden idők egyik legnagyobb teches felvásárlását

Donald Trump elnök rendelettel akadályozta meg, hogy a szingapúri Broadcom felvásárolja a kaliforniai chipgyártó konkurnesét, a Qualcommot. Minden idők egyik legnagyobb, 140 milliárd dolláros teches üzlete lett volna. 

Az amerikai elnök arra hivatkozott, hogy "hitelt érdemlő bizonyítékok" vannak rá, hogy a felvásárlás "kárt okozna az Egyesült Államok nemzetbiztonságának". A szingapúri cég ezt határozottan cáfolta.

Az amerikaiak attól tartanak, hogy a szingapúriak csak előkészítenék a kínaiak belépését. Márpedig a Qualcomm jelenleg vezető szerepet játszik az 5G-s technológia előkészítésében. Ezt veszíthetnék el, ha a kínaiak a Huawei révén előbb vagy utóbb befolyást szereznének a cégben. 

A kaliforniai Qualcomm korábban egyszer már visszautasította a Broadcom felvásárlási ajánlatát, s az ajánlatot vizsgálta az amerikai pénzügyminisztériumon belül működő, az Egyesült Államokban tervezett külföldi beruházásokat vizsgáló bizottság is. A bizottság még március elején levélben hívta fel a figyelmet arra, hogy az esetleges felvásárlás után a szingapúri cég "forráshiányossá" teheti a kaliforniai vállalatot, s így megnyílna a lehetőség "harmadik külföldi partnerekkel" kialakítandó üzleti kapcsolatokra. Nem nevezték meg konkrétan, hogy mely külföldi vállalatokra gondolnak, de általában szólva leszögezték: ha Kína venné át a vezető szerepet az 5G mobiltelefonok piacán, annak "alapvetően negatív következményei lennének az Egyesült Államok nemzetbiztonságára nézve". (BBC/MTI)

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.