15 év után szabadon engedtek egy nőt El Salvadorban, akit korábban azért börtönöztek be, mert abortusza volt

15 év börtönbüntetés után szabadon engedték a 34 éves Maira Verónica Figueroa Marroquínt El Salvadorban. A nőt 30 év börtönbüntetésre ítélték korábban gyilkosság miatt. Mindezt azért, mert Figueroa 2003-ban kórházba ment, miután munka közben (szobalányként dolgozott) halva szülte meg a gyerekét. A kórházban viszont letartóztatták, és megvádolták azzal, hogy valójában abortusza volt. Figueroa ezt mindvégig tagaadta.

A latin-amerikai és erősen katolikus országban tilos az abortusz, 30 év börtönbüntetés jár érte minimum, az orvosoknak pedig kötelező jelenteni, ha ilyet tapasztalnak, különben őket börtönzik be.

A 34 éves nő büntetését csökkentették, így szabadulhatott korábban. Ebben az évben ő volt a második nő, akit abortusz miatt ítéltek el, de a Legfelsőbb Bíróság csökkentette a büntetését. Maira Verónica Figueroa Marroquín azt mondta, jogot akar tanulni, hogy megérthesse, mi történt vele, és segíthessen más nőkön. (BBC)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.