Elfogták a karatés banda három tagját, akiket Piotr Jaroszewicz volt lengyel kormányfő 1992-es meggyilkolásával gyanúsítanak

A lengyel központi nyomozó hatóság őrizetbe vette a Piotr Jaroszewicz korábbi kommunista miniszterelnök és felesége ellen 1992-ben elkövetett gyilkosság három gyanúsítottját – közölte a TVP közszolgálati televízió.

A fejleményeket délelőtt Krakkóban sajtótájékoztatón megerősítette Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter és főügyész, aki szerint a 25 évvel ezelőtti bűncselekmény vizsgálatában áttörés történt.

Ziobro elmondta, hogy a három gyanúsított közül az egyiket a napokban egy másik bűntett miatt hallgatták ki, az illető akkor ajánlotta fel, hogy vallomást tesz az ő részvételével történt Jaroszewicz-gyilkosságról is. Ezután a másik gyanúsított is bevallotta a tettét, a harmadik viszont nem akart vallomást tenni.

Az igazságügyi miniszter megerősítette, hogy az érintettek az 1990-es évektől Lengyelországban tevékeny, rablógyilkosságokban, emberrablásokban érintett bűnözőcsoport, az ún. karatés banda tagjai, és köztük van a csoport főnöke is.

Piotr Jaroszewicz 1954-től 1970-ig a kommunista Lengyel Népköztársaság miniszterelnök-helyettese, 1970-től 1980-ig pedig miniszterelnöke volt. 1992 nyarán varsói villájában gyilkolták meg, feltehetőleg hosszabb kínzás után, és megölték a feleségét, Alicja Solska-Jaroszewiczet is.

Piotr Jaroszewicz miniszterelnök az irodájában az 1970-es években.Fotó: Wikipedia

A bűntett elkövetésével 1994-ben négy másik személyt már meggyanúsítottak, de őket 1998-ban bizonyítékok hiányában, a nyomozás során elkövetett alapvető mulasztásokra hivatkozva felmentették. A döntést a bíróság 2000-ben is megerősítette.

A gyilkosság okáról több feltételezés is napvilágot látott. 2007-ben a lengyel nyomozók olyan elméletet fogalmaztak meg, miszerint a bűncselekmény oka a hitleri archívum egy része volt, aminek Jaroszewicz még 1945-ben, a lengyel hadsereg ezredeseként jutott a birtokába. Rendőrségi elemzők szerint az iratok különböző országok politikusait kompromittálták.

A krakkói kerületi ügyészség vezetője, Rafal Babinski, aki szintén megszólalt Ziobro sajtóértekezletén, azt mondta, jelenleg a tett fő indítóokaként a rablást vizsgálják, de nem zárnak ki más szálakat sem, a nyomozás folyamatban van.

A Jaroszewicz-gyilkosság ügyében folytatott nyomozást a lengyel ügyészség tavaly indította újra. (MTI)

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.