Ez igen: mostanra sikerült vádat emelni egy 2014-es választási csalás miatt

POLITIKA
2018 március 14., 09:05
comments 62

A Fővárosi Főügyészség közölte, hogy választás rendje elleni bűntett miatt emelt vádat. A bűncselekmény még a 2014-es országgyűlési választáson történt. Az ügynek – amiben sem személyeket, sem pártokat nem neveztek meg – összesen 18 vádlottja van, köztük a hamis ajánlásokat is felhasználó egyéni választókerületi jelöltek, valamint az őket ebben segítő személyek.

A vonatkozó törvények értelmében az egyéni választókerületben a jelöléshez legalább 500 választópolgár ajánlása szükséges, ezeket ajánlóíven rögzítik. Az ajánlóívre az ajánlást adó választópolgár ráírja a nevét, a személyiigazolvány-számát, a lakcímét és az anyja nevét, majd az ajánlást aláírja. Az ajánlóíven ezután az ajánlást gyűjtő személy is feltünteti a nevét és aláírását.

A vádirat szerint a vádlottak közül 10 ember egyéni országgyűlési képviselőjelöltként kívánt indulni az országgyűlési képviselők 2014. évi választásán Budapest és más megyék különböző egyéni választókerületeiben.

A vádlottak az ajánlások összegyűjtése után, 2014 márciusában olyan ajánlóíveket is benyújtottak az illetékes választási irodához, amikről tudták, hogy hamisak, ugyanis az azokon szereplő személyek ténylegesen nem adtak ajánlást, a nevüket és a személyes adataikat az ajánlóívekre helyettük ismeretlen személyek írták rá, és írták alá. A vádlottak az ajánlóívek aláírásával valótlanul igazolták, hogy az ajánlásokat személyesen gyűjtötték, és hogy a nevezett személyek ajánlást adtak nekik.

Az ügy további 8 vádlottja (rokonként vagy ismerősként) a hamis ajánlások gyűjtésében segített a választásokon jelöltként indulni kívánó egyes fenti vádlottaknak.

A BRFK a nyomozás során több ezer ajánlóívet foglalt le és vizsgált, amik közül a váddal érintett hamis ajánlóívek száma kb. 2000 darab, a nyomozók kb. 1500 tanút hallgattak ki, és több mint 10 ezer oldal nyomozási irat keletkezett.

A Fővárosi Főügyészség az ügyben választás rendje elleni bűntett, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre.

Polt Péter legfőbb ügyész beszámolót tart az ügyészség 2016-os tevékenységéről az Országgyűlés plenáris ülésén 2017. november 30-án.
photo_camera Polt Péter legfőbb ügyész beszámolót tart az ügyészség 2016-os tevékenységéről az Országgyűlés plenáris ülésén 2017. november 30-án. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Idén Békés megyében hasonló csalás történt, tehát talán reménykedhetünk abban, hogy 2022-re abban az ügyben is vádemelés lesz.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.