Kimondta a Kúria is, hogy a politikusok nem adhatnak önmagukat reklámozó pólót ovisoknak

A Kúria szerdán helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) korábbi határozatát, amely szerint jogsértő volt, hogy Simonka György fideszes képviselőjelölt a Facebook-oldala címével ellátott pólót küldött Békés megyei óvodásoknak és iskolásoknak - írja a Magyar Nemzet.

A Fidesz-KDNP jelöltje egy Békés megyei óvoda rajzpályázatán részt vevőknek küldött a Facebook-oldalával és a like-jelével ellátott pólókat. Erről van szó:

Fotó: Román Iskola Battonya/Facebook

A helyi választási bizottság nem talált benne semmi kivetnivalót. A másodfokon eljáró NVB azonban kimondta, hogy Simonka megsértette a választási eljárás alapelveit és a köznevelési törvényt is, amely a köznevelési intézményekben tilt mindenféle politikai tevékenységet.

Erre a képviselő a Kúriához fordult, kérve az NVB határozatának megváltoztatását, mert szerinte

a pólók gyerekeknek ajándékozása nem alkalmas a választói akarat befolyásolására, így nem tekinthető kampányeszköznek.

A Kúria szerdán döntött is, a végzésben pedig azt írták, hogy a jelölt már több éve minden esztendőben az adventi időszakban rajzpályázatot hirdetett és bonyolított, de a vizsgált cselekmény értékelésekor nem lehetett figyelmen kívül hagyni az eredményhirdetés időpontját, azt, hogy arra a kampányidőszakban került sor.

Ilyen helyzetben a kérelmező Facebook-oldalát hirdető és azt „lájkoló” pólók szétosztása már más megítélés alá esik, mert az a jelölt - azaz Simonka - politikai tevékenységére történő figyelemfelhívását tartalmazza.

Ez pedig a Kúria megítélése szerint is kampánytevékenység és a pólók kampányeszköznek minősültek.

A bíróság végzése ellen további jogorvoslatnak nincs helye.

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.