Kimondta a Kúria is, hogy a politikusok nem adhatnak önmagukat reklámozó pólót ovisoknak

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A Kúria szerdán helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) korábbi határozatát, amely szerint jogsértő volt, hogy Simonka György fideszes képviselőjelölt a Facebook-oldala címével ellátott pólót küldött Békés megyei óvodásoknak és iskolásoknak - írja a Magyar Nemzet.

A Fidesz-KDNP jelöltje egy Békés megyei óvoda rajzpályázatán részt vevőknek küldött a Facebook-oldalával és a like-jelével ellátott pólókat. Erről van szó:

Fotó: Román Iskola Battonya/Facebook

A helyi választási bizottság nem talált benne semmi kivetnivalót. A másodfokon eljáró NVB azonban kimondta, hogy Simonka megsértette a választási eljárás alapelveit és a köznevelési törvényt is, amely a köznevelési intézményekben tilt mindenféle politikai tevékenységet.

Erre a képviselő a Kúriához fordult, kérve az NVB határozatának megváltoztatását, mert szerinte

a pólók gyerekeknek ajándékozása nem alkalmas a választói akarat befolyásolására, így nem tekinthető kampányeszköznek.

A Kúria szerdán döntött is, a végzésben pedig azt írták, hogy a jelölt már több éve minden esztendőben az adventi időszakban rajzpályázatot hirdetett és bonyolított, de a vizsgált cselekmény értékelésekor nem lehetett figyelmen kívül hagyni az eredményhirdetés időpontját, azt, hogy arra a kampányidőszakban került sor.

Ilyen helyzetben a kérelmező Facebook-oldalát hirdető és azt „lájkoló” pólók szétosztása már más megítélés alá esik, mert az a jelölt - azaz Simonka - politikai tevékenységére történő figyelemfelhívását tartalmazza.

Ez pedig a Kúria megítélése szerint is kampánytevékenység és a pólók kampányeszköznek minősültek.

A bíróság végzése ellen további jogorvoslatnak nincs helye.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.