Jogsértést követett el Simonka György, amikor saját magát reklámozó pólókat küldött az ovisoknak

2018 március 9., péntek 23:19
102

A Nemzeti Választási Bizottság egyhangú döntéssel megállapította: jogsértő volt, hogy Simonka György fideszes képviselőjelölt a Facebook-oldalát hirdető pólót küldött Békés megyei óvodásoknak. 

Először a Békés megyei 4. számú országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottsághoz (oevb) azért fordultak kifogással, mert a Fidesz-KDNP jelöltje egy Békés megyei óvoda rajzpályázatán részt vevőknek küldött a Facebook-oldalával és a like-jelével ellátott pólókat. Az elsőfokú választási bizottság elutasította a kifogást, arra hivatkozva, hogy a kampánytevékenység nem sérti a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlást, és nem ütközik tételes jogszabályi rendelkezésbe. 

A Fidesz pedig ezen a ponton bevetette a kampány egyik legsúlyosabb érvét:

A helyi bizottság tehát rendben talált mindent, de egy fellebbezés után az NVB elé került az ügy, amely megállapította, hogy

a képviselőjelölt megsértette a választási eljárás alapelveit és a köznevelési törvényt is, amely a köznevelési intézményekben tilt mindenféle politikai tevékenységet. 

Patyi András, az NVB elnöke a vitában hangsúlyozta, hogy választójoggal nem rendelkező gyerekek között nincs helye kampányeszközök osztogatásának - írja az MTI.

Fotó: Facebook/Simonka György

Maga Simonka azt nyilatkozta a HírTV-nek, hogy nem kell ebbe a kérdésbe politikát vinni, mert ő csak egy rajzpályázat győzteseinek küldött ajándékot, ami ráadásul a keresztény értékrendről szólt. Az ellenzék pedig el akarja venni a gyerekektől a pólókat.

Simonka Facebook-oldala ezen kívül is tele van kitakaratlan arcú gyerekekkel, ahogy rajta kívül is rengetegen használják kampánycélra a gyerekeket. Itt egy nagyobb gyűjtés, ezen az oldalon pedig találnak még sokkal többet, de nehéz mindet számon tartani. (Mondjuk, az NVB például megpróbálhatná.)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt