Jogsértést követett el Simonka György, amikor saját magát reklámozó pólókat küldött az ovisoknak

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

A Nemzeti Választási Bizottság egyhangú döntéssel megállapította: jogsértő volt, hogy Simonka György fideszes képviselőjelölt a Facebook-oldalát hirdető pólót küldött Békés megyei óvodásoknak. 

Először a Békés megyei 4. számú országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottsághoz (oevb) azért fordultak kifogással, mert a Fidesz-KDNP jelöltje egy Békés megyei óvoda rajzpályázatán részt vevőknek küldött a Facebook-oldalával és a like-jelével ellátott pólókat. Az elsőfokú választási bizottság elutasította a kifogást, arra hivatkozva, hogy a kampánytevékenység nem sérti a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlást, és nem ütközik tételes jogszabályi rendelkezésbe. 

A Fidesz pedig ezen a ponton bevetette a kampány egyik legsúlyosabb érvét:

A helyi bizottság tehát rendben talált mindent, de egy fellebbezés után az NVB elé került az ügy, amely megállapította, hogy

a képviselőjelölt megsértette a választási eljárás alapelveit és a köznevelési törvényt is, amely a köznevelési intézményekben tilt mindenféle politikai tevékenységet. 

Patyi András, az NVB elnöke a vitában hangsúlyozta, hogy választójoggal nem rendelkező gyerekek között nincs helye kampányeszközök osztogatásának - írja az MTI.

Fotó: Facebook/Simonka György

Maga Simonka azt nyilatkozta a HírTV-nek, hogy nem kell ebbe a kérdésbe politikát vinni, mert ő csak egy rajzpályázat győzteseinek küldött ajándékot, ami ráadásul a keresztény értékrendről szólt. Az ellenzék pedig el akarja venni a gyerekektől a pólókat.

Simonka Facebook-oldala ezen kívül is tele van kitakaratlan arcú gyerekekkel, ahogy rajta kívül is rengetegen használják kampánycélra a gyerekeket. Itt egy nagyobb gyűjtés, ezen az oldalon pedig találnak még sokkal többet, de nehéz mindet számon tartani. (Mondjuk, az NVB például megpróbálhatná.)