Kósa Lajos ügyvédje és korcsolyaszövetségi helyettese is üzletelt a rejtélyes örökösnővel

POLITIKA
2018 március 14., 09:18
comments 179

Ahhoz képest, hogy Kósa Lajos kedden még azt állította, hogy Sz. Gábornénak "csak az ügyvédjét" ismeri "távolról", nem a közhiteles dokumentum az egyetlen dolog, ami összeköti a csengeri asszonnyal, aki mesés, 4,3 milliárd eurós "örökségének" kezelésével bízta meg a tárca nélküli minisztert. A nyilvánosan hozzáférhető cégadatok szerint a csengeri Sz. Gáborné egyik cégében, az Észak-Atlanti Pénzügyi Befektető Kft.-ben Orendi Mihály, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke, a Debreceni Sportcentrum visszavonult igazgatója, Kósa Lajos korcsolyaszövetségének ügyvezető igazgatója, Kósa phjongcshangi útitársa minősített többségű befolyást biztosító szavazati joggal rendelkezik.

„Könnyű dolgom ugyan soha nem volt, de kétség kívül előnyt jelentett egy sportszerető városatyát mögöttem tudni, akinek a polgármesteri évei alatt épült fel az atlétikai és a labdarúgó stadion, a Főnix Csarnok, a városi uszoda és a jégcsarnok. A szakmai munkába soha nem szólt bele, és még azt is rám hagyta, hogy kikre bízom a szervezés feladatait” - vallott munkakapcsolatáról Kósával Orendi.

A cégben kisebbségi tulajdonos a Kis Hal Befektetési és Tanácsadó Kft. Az Optenben hozzáférhető cégadatok alapján a társaság tagja dr. Fiák István, Kósa Lajos ügyvédje, a cégjegyzésre pedig Fiák lánya, Blanka jogosult. Fiák szintén ott szurkolt Kósával és Orendivel a téli olimpián:

Balról jobbra: Bathó Ferenc, a  Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség alelnöke, Fiák István, a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségének elnöke, Kósa Lajos miniszter, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elnöke és Orendi Mihály, a szövetség ügyvezető igazgatója
photo_camera Balról jobbra: Bathó Ferenc, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség alelnöke, Fiák István, a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségének elnöke, Kósa Lajos miniszter, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elnöke és Orendi Mihály, a szövetség ügyvezető igazgatója Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

Fiák István egy rendkívül kiterjedt céghálózat tulajdonosa, fő profiljának a munkaerőközvetítés, -kölcsönzés és a diákmunka tűnik. Fiák igazgatósági tag a Meló-Diák iskolaszövetkezetben - ez a legnagyobb versenytársa az előzetes letartóztatásban levő szombathelyi DK-s képviselőjelölt, Czeglédy Csaba hasonló profilú vállalkozásának. Hogy mennyire meghatározó figurája ennek a piacnak, azt jelzi, hogy ő az elnöke a Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségének is.

Fiák volt a tulajdonosa 2017. március 8-ig annak a Tócó-Pece Üzletviteli Tanácsadó és Ingatlanhasznosító Kft.-nek is, amit aznapi hatállyal Porkoláb Gyöngyikének, Kósa Lajos feleségének adott el. A cégben Kósa két lánya, Eszter és Anna is cégjegyzésre jogosult. A 120 millió forintos törzstőkéjű céget a Népszava információi szerint Porkoláb 6 millió forintos névértéken vásárolhatta meg Fiáktól.

Fiák vállalkozásainak fő profilja tehát a munkaerőkölcsönzés, közvetítés, munkaszövetkezetek. Kósa Lajos törvényhozóként igen aktív a témában, az Országgyűlés gazdasági bizottsága pont hétfőn támogatta azt a módosító indítványt, amit Kósa Lajos terjesztett be a nyugdíjas-szövetkezetek működését szabályozó törvényhez. Kósa ennek apropóján azt is elárulta, mekkora bizniszről van szó valójában. Állítása szerint már 114 ilyen nyugdíjasszövetkezet működik az országban, melyek taglétszáma már 20 ezer fölött van, és jelenleg több mint kétmilliárd forintot tesz ki a szerződésállományuk. Ez az összeg Kósa szerint már az idei első félévben 5-6 milliárd forintra növekedhet.

De térjünk vissza egy pillanatra az örökösnőhöz, Sz. Gábornéhoz és Észak-Atlanti Pénzügyi Befektető Kft. nevű cégéhez. Ennek székhelye a debreceni sportuszoda címére, a debreceni Zákány utca 4-be van bejegyezve. A már említett Orendi Mihályon és Fiák Blankán kívül cégjegyzésre jogosult Czakó János is, aki a Magyar Nemzet birtokába került egyik, 2015-ös irat szerint jogosultságot kapott 25 millió euró felvételére a megbízó svájci széfjéből.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.