Kósa annyi pénz miatt fenyítette be a debreceni civileket, amennyit a szövetségesétől a feleségéhez kerülő cég ér

érdekes adat
2017 december 20., 14:17
photo_camera Kósa Lajos a Fidesz frakcióülésén 2016-ban. Kép: Botos Tamás

Két ügyben is szerepelt a hírekben a napokban Kósa Lajos miniszter. Az egyik, hogy elindította a hadjáratot a Nyílt Társadalom Alapítvány által támogatott debreceni szervezetekkel szemben. A másik, hogy nem volt hajlandó válaszolni a Hír tévé kérdésére, hogy a felesége miből vásárolt meg egy céget.

A két történetben a főszereplő mellett az összegek is hasonlóak.

A Nyílt Társadalom Alapítvány 130 millió forinttal támogatja a debreceni Alternatív Közösségek Egyesülete nevű szervezetet, ebből 40 milliót saját működésükre költenek, 90 milliót pedig tovább pályáztatnak a régió civil szervezeteinek 500 ezer és kétmillió forint közötti összegekben. (Erről bővebben itt írtunk.)

A Tócó-Pece Üzletviteli Tanácsadó Kft. törzstőkéje pedig 120 millió forint. A cég Fiák István tulajdonostól került Porkoláb Gyöngyikéhez, Kósa Lajos feleségéhez.

Kósa nem válaszolt a Hír tévé kérdésére, hogy ezt miből tudták megvenni, mert szerinte a felesége nem közszereplő. A Népszava azt írta, a cég hatmillió forintos „névértéken” került Porkolábhoz. Az eladó pedig az a Fiák István volt, aki a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségének (DiákÉSZ) elnökeként a nyugdíjas munkaerő szövetkezetek létrejöttének egyik fő ötletgazdája volt, a szövetkezeteket létrehozó törvényt pedig éppen Kósa Lajos nyújtotta be Harrach Péterrel közösen. Ezen kívül pedig elnökségi tag a korcsolyaszövetségben, aminek Kósa az elnöke. A miniszter szerint egyébként azért szerezték meg ilyen olcsón a céget, mert adósságai is vannak, igaz, ez a cégiratokban egyelőre nem látszik.

Kósa Lajos hétfőn azt üzente a debreceni polgároknak: 

ne hagyják magukat megtéveszteni.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.