Kósa annyi pénz miatt fenyítette be a debreceni civileket, amennyit a szövetségesétől a feleségéhez kerülő cég ér

Kósa Lajos a Fidesz frakcióülésén 2016-ban. Kép: Botos Tamás

Két ügyben is szerepelt a hírekben a napokban Kósa Lajos miniszter. Az egyik, hogy elindította a hadjáratot a Nyílt Társadalom Alapítvány által támogatott debreceni szervezetekkel szemben. A másik, hogy nem volt hajlandó válaszolni a Hír tévé kérdésére, hogy a felesége miből vásárolt meg egy céget.

A két történetben a főszereplő mellett az összegek is hasonlóak.

A Nyílt Társadalom Alapítvány 130 millió forinttal támogatja a debreceni Alternatív Közösségek Egyesülete nevű szervezetet, ebből 40 milliót saját működésükre költenek, 90 milliót pedig tovább pályáztatnak a régió civil szervezeteinek 500 ezer és kétmillió forint közötti összegekben. (Erről bővebben itt írtunk.)

A Tócó-Pece Üzletviteli Tanácsadó Kft. törzstőkéje pedig 120 millió forint. A cég Fiák István tulajdonostól került Porkoláb Gyöngyikéhez, Kósa Lajos feleségéhez.

Kósa nem válaszolt a Hír tévé kérdésére, hogy ezt miből tudták megvenni, mert szerinte a felesége nem közszereplő. A Népszava azt írta, a cég hatmillió forintos „névértéken” került Porkolábhoz. Az eladó pedig az a Fiák István volt, aki a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségének (DiákÉSZ) elnökeként a nyugdíjas munkaerő szövetkezetek létrejöttének egyik fő ötletgazdája volt, a szövetkezeteket létrehozó törvényt pedig éppen Kósa Lajos nyújtotta be Harrach Péterrel közösen. Ezen kívül pedig elnökségi tag a korcsolyaszövetségben, aminek Kósa az elnöke. A miniszter szerint egyébként azért szerezték meg ilyen olcsón a céget, mert adósságai is vannak, igaz, ez a cégiratokban egyelőre nem látszik.

Kósa Lajos hétfőn azt üzente a debreceni polgároknak: 

ne hagyják magukat megtéveszteni.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.