Lemond a szlovén miniszterelnök, na de miért?

külföld
2018 március 14., 21:58
comments 117

Lemondott Miro Cerar szlovén kormányfő szerdán este, miután a szlovén legfelsőbb bíróság megsemmisítette a kormány csaknem egymilliárd eurós kiemelt projektjéről, a Koper-Divaca vasútvonal fejlesztéséről tavaly szeptemberben rendezett népszavazás eredményét.

Miro Cerar egy brüsszeli tanácskozáson
photo_camera Miro Cerar egy brüsszeli tanácskozáson Fotó: Dursun Aydemir/Anadolu Agency

A bíróságnak az nem tetszett, hogy 

a kormány állami pénzből, részrehajlóan kampányolt a népszavazás előtt.

Cerar a koalíciós partnerei áskálódásáról is beszélt a sajtótájékoztatón, ugyanakkor méltatta a kormány eredményeit, és az ezekből következő gazdasági fejlődést.

Szlovéniában júniusban tartanak választásokat, és egyelőre nem világos, hogy a kormányfő lemondása miatt ezeket előbbre kell-e hozni, és ha igen, mikorra.

Cerar kormánya nemrég még azért került válságba, mert nem tudta megakadályozni egy szíriai menedékkérő deportálását Horvátországba. (Reuters, AP, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.