Merkelt negyedszer is kancellárrá választották

külföld
2018 március 14., 10:01
comments 81

Megválasztotta kancellárnak a német szövetségi parlament (Bundestag) szerdán Angela Merkelt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke 364 szavazatot kapott, megválasztásához legalább 355 voksra volt szükség.

photo_camera Fotó: Michael Kappeler / dpa / AFP

A CDU-nak, a testvérpárt bajor Keresztényszociális Uniónak (CSU) és a koalíciós társ Német Szociáldemokrata Pártnak (SPD) 399 képviselője van, vagyis a titkos szavazáson valószínűleg több tucat kormánypárti képviselő nemmel szavazott vagy tartózkodott.

De a kancellárrá negyedszer megválasztott Angela Merkel – aki 2005 óta vezeti a kormányt – így is jobban szerepelt, mint például a nemrég elhunyt Helmut Kohl, akit 1994-ben – szintén negyedik alkalommal – a szükségesnél csak eggyel több szavazattal választottak meg kormányfőnek.

A szavazás után Frank-Walter Steinmeier államfő fogadja Angela Merkelt, és kinevezi kancellárnak. Ezután a 63 éves politikus a Bundestagban leteszi a hivatali esküjét, majd az elnök kinevezi a kormány tagjait, akik szintén esküt tesznek.

Ezzel a tavalyi Bundestag-választás utáni 171. napon véget ér az eddigi leghosszabb német kormányalakítási folyamat. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.