Fotózz felhőket, és küldd el a NASA-nak, hálásak lesznek érte

2018 március 16., péntek 20:37
245

Külön alkalmazás segíti ezúttal azokat, akik szeretnek felhőket fotózni és a jövőben ezt szívesen meg is osztanák a NASA kutatóival: egy projekt keretében többek azt vizsgálják, hogy a felhők milyen szerepet játszanak a klímaváltozásban, ehhez viszont szükségük van sok felszínről érkező adatra.

A felhőket ugyanis gyakran nehéz vizsgálni a NASA számára elsődlegesen rendelkezésre álló eszközökkel, azaz a műholdakkal: a magas szintű cirrus vagy más néven pehelyfelhőket például nem mindig könnyű megkülönböztetni a havas tájaktól a műholdfelvételeken. Ahhoz, hogy biztosra lehessen menni, szükség van a Földről készített felvételekre is, és itt jön képbe az új kezdeményezés.

Legegyszerűbben részt venni a GLOBE Observer alkalmazás letöltésével lehet, onnantól pedig lépésről lépésre segítenek elmagyarázni, hogyan érdemes felhőket beküldeni, és mire érdemes odafigyelni. Most én is letöltöttem a telefonomra, de mivel éppen sötét van, nem tudom a beküldést kipróbálni, de a regisztrációt simán hagyta Magyarország megadásával, ami biztató jel.

A NASA azért most hívta életre ezt a kampányt, mert a tavasz mindig az izgalmas felhőképződések ideje. Napi 10 fotót lehet amúgy feltölteni, egészen április 15-éig. (Verge)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt