Kínában elkezdik letiltani a repülőkről és vonatokról azokat, akinek a viselkedésével nem elégedett az állam

2018 március 16., péntek 18:59
138

Kínában bejelentették, hogy elkezdik alkalmazni az úgynevezett társadalmi értékelési rendszerüket a vasúti- és légi közlekedésben, azok az állampolgárok pedig, akik bizonyos típusú szabálysértést követtek el, egy éven át nem vehetik majd igénybe ezeket a közlekedési módokat, írja a Reuters

Fotó: Zhang Nan/XINHUA

Többek között szankcionáló kihágásnak számít majd, ha valaki hamis információt terjesztett mondjuk a terrorizmussal kapcsolatban, vagy gondokat okozott a járatokon, de szintén eltilthatják, aki dohányzott mondjuk a vonaton vagy lejárt jeggyel utazott. De más területeken összeszedett szabálysértéseket is büntetik majd, például azokat, akik nem fizettek rendesen TB-t vagy ha valaki nem fizette be egy büntetését. 

A Nemzeti Fejlesztési és Reform Bizottság honlapján pénteken jelentek meg az intézkedéssel kapcsolatos bejelentések. A szabályok május elsejével lépnek életbe. Régóta lehet tudni arról, hogy Kínában épül egy ilyen "bizalmi index", ami többek között az online elérhető rengeteg adat alapján segít rangsorolni az állampolgárokat, de egyelőre még csak a bétaverziók futnak. A hivatalos narratíva szerint az intézkedés segít növelni a társadalmi bizalmat és elősegíti a helyes viselkedést, a szkeptikus hangok szerint azonban többek között a politikailag nem megfelelő véleményen lévő állampolgárokat is lehet majd így büntetni. 

A rendszer működéséről, illetve arról, hogy a nem túl távoli közeljövőben Európában sem lesz elképzelhetetlen hasonló intézkedések megjelenése, nemrég részletesen írtunk

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt