Kínában elkezdik letiltani a repülőkről és vonatokról azokat, akinek a viselkedésével nem elégedett az állam

külföld
2018 március 16., 18:59
comments 131

Kínában bejelentették, hogy elkezdik alkalmazni az úgynevezett társadalmi értékelési rendszerüket a vasúti- és légi közlekedésben, azok az állampolgárok pedig, akik bizonyos típusú szabálysértést követtek el, egy éven át nem vehetik majd igénybe ezeket a közlekedési módokat, írja a Reuters

photo_camera Fotó: Zhang Nan/XINHUA

Többek között szankcionáló kihágásnak számít majd, ha valaki hamis információt terjesztett mondjuk a terrorizmussal kapcsolatban, vagy gondokat okozott a járatokon, de szintén eltilthatják, aki dohányzott mondjuk a vonaton vagy lejárt jeggyel utazott. De más területeken összeszedett szabálysértéseket is büntetik majd, például azokat, akik nem fizettek rendesen TB-t vagy ha valaki nem fizette be egy büntetését. 

A Nemzeti Fejlesztési és Reform Bizottság honlapján pénteken jelentek meg az intézkedéssel kapcsolatos bejelentések. A szabályok május elsejével lépnek életbe. Régóta lehet tudni arról, hogy Kínában épül egy ilyen "bizalmi index", ami többek között az online elérhető rengeteg adat alapján segít rangsorolni az állampolgárokat, de egyelőre még csak a bétaverziók futnak. A hivatalos narratíva szerint az intézkedés segít növelni a társadalmi bizalmat és elősegíti a helyes viselkedést, a szkeptikus hangok szerint azonban többek között a politikailag nem megfelelő véleményen lévő állampolgárokat is lehet majd így büntetni. 

A rendszer működéséről, illetve arról, hogy a nem túl távoli közeljövőben Európában sem lesz elképzelhetetlen hasonló intézkedések megjelenése, nemrég részletesen írtunk

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.