Pedofil bűncselekmények miatt bűnösnek mondta ki a guami érseket a Vatikán

A vatikáni ítélőszék pénteken találta bűnösnek az egykori guami érseket, Anthony Apuront. A férfit azzal vádolták, hogy a hetvenes években szexuálisan bántalmazott fiatalkorúakat. 

Az esettel a Vatikán hitbeli és erkölcsi kérdésekben illetékes legfőbb hivatala, a Hittani Kongregáció foglalkozott, és öt bírája leváltotta Apuront, aki az ítélet szerint többet nem tartózkodhat az érsekség területén. A vizsgálatot Ferenc pápa egyik legismertebb egyházbeli ellenfele, Raymond Burke vezette, miután a pápa kinevezte erre a posztra 2017-ben.  

Apuron a Vatikán közleménye szerint tagadta az ellene felhozott vádakat, 60 napig fellebbezhet az ítélet ellen. Ha fellebbezne, akkor a büntetését erre az időre felfüggesztik. 

A közlemény szerint a bíróság több vádpontban is bűnösnek találta az érseket, de részleteket nem közöltek. 

2016-ban egy akkor 54 éves férfi, Roland Sondia tavaly júniusban vádolta meg nyilvánosan Apuron érseket azzal, hogy molesztálta őt, amikor 15 évesen ministránsként szolgált. Elmondása szerint az eset Agat városában található Kármelhegyi Boldogasszony templomában történt, egy ottalvós összejövetel során.

A Katolikus Válasz tavaly arról írt, hogy Sondia ügyvédje, David Lujan összesen 17 személyt képviselt, akiket állításuk szerint Guam különböző egyházi személyei molesztáltak. Az ügyvéd szerint a Vatikán ezekben az ügyekben már 2008 óta titkolózott. Elégedetlenségét fejezte ki amiatt is, hogy a Vatikán a mostani eljárási cselekményekben sem nyújt számára elegendő tájékoztatást. (Reuters)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.