A Washington Post szerint Orbán beállt a fóliasisakos összeesküvés-hívők közé

külföld
2018 március 18., 10:41
comments 256

"Baloldali nézeteivel és kitömött zsebeivel a 87 éves, New York-i filantróp és befektető az elmúlt években a szélsőjobboldali ideológusok, a demagóg despoták, az antiszemiták és a fóliasisakos összeesküvés-hívők végső mumusává vált. De semmi sem hasonlítható ahhoz az intimitáshoz és intenzitáshoz, amivel szülőföldjén támadják" - írja Soros Györgyről Orbán Viktor március 15-i, azóta hivatalosan angolul is nyilvánosságra hozott beszéde alapján Griff Witte, a Washington Post tudósítója.

Witte megjegyzi, hogy bár Soros évek óta nem járt Magyarországon, az egész ország az arcképével van kiplakátolva. A plakátokról meg azt az összeesküvés-elméletet hirdetik, hogy a milliárdos titkos terve szerint bevándorlókkal kell elárasztani Magyarországot.

Witte megjegyzi, hogy Orbán, aki szerinte egyre zsarnokibb és illiberálisabb, már konkrétan bosszúval fenyegette azokat, akiket Soros magyarországi szövetségeseinek tart. A cikkben megszólaló Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke szerint ráadásul Orbán fenyegetőzése nem puszta kampányfogás. "A kormány nagyon erősen elkötelezte magát, hogy ne szimplán megbélyegezze a civil szervezeteket, hanem hogy nagyon meg is nehezítse a működésüket" - mondta.

Csontos Csaba, a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítvány magyarországi szóvivője szerint pedig "sajnálatos módon a Fidesznek nincs is más üzenete". Amire Witte csak annyit jegyzett meg, hogy talán szüksége sincs ennél több üzenetre a kormánypártnak, amelynek a felmérések szerint akkora a támogatottsága, mint az összes ellenzéki erőnek együttesen.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.