Az oroszok legújabb ötlete szerint valójában brit méreggel mérgezték meg Szkripalt

Oroszország a szokásos taktikájával védekezik a legújabb kémgyilkosság ügyében is: minden nap újabb és újabb, totálisan valószínűtlen állítással állnak elő. Most éppen azt találták ki, hogy Szergej Szkripalt, a brit hírszerzéshez átállt egykori orosz kémet, akit a brit hatóságok szerint egy Oroszországban kifejlesztett idegméreggel, a Novichokkal mérgeztek meg, valójában a brit hadsereg raktáraiból származó méreggel mérgezték meg.

A Novichok idegméreg működése. A bénító mérget a 70-es évek végén, a 80-as évek elején fejlesztették ki a Szovjetunióban, a rettegett VX-nél is sokkal halálosabb.Grafika: AFP

Vlagyimir Csiszov, az oroszok EU-nagykövetének állítását némileg megkérdőjelezi, hogy Oroszország pár napja még Csehországot jelölte meg az idegméreg forrásaként. Csiszov is érezhette ezt, ezért ő még azt is tagadta, hogy Oroszországnak egyáltalán lenne a saját idegmérgéből.

Csiszov azt állítja, hogy a méreg valójában a brit hadsereg vegyi és biológiai kutatóközpontjából, a Salisbury-hez közeli Porton Downból származott. A brit külütyminisztérium szóvivője "képtelenségnek" nevezte Csiszov felvetését, amiben "egy grammnyi igazság sincs". (Via MTI)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.