Az oroszok legújabb ötlete szerint valójában brit méreggel mérgezték meg Szkripalt

külföld
2018 március 18., 08:01
comments 188

Oroszország a szokásos taktikájával védekezik a legújabb kémgyilkosság ügyében is: minden nap újabb és újabb, totálisan valószínűtlen állítással állnak elő. Most éppen azt találták ki, hogy Szergej Szkripalt, a brit hírszerzéshez átállt egykori orosz kémet, akit a brit hatóságok szerint egy Oroszországban kifejlesztett idegméreggel, a Novichokkal mérgeztek meg, valójában a brit hadsereg raktáraiból származó méreggel mérgezték meg.

A Novichok idegméreg működése. A bénító mérget a 70-es évek végén, a 80-as évek elején fejlesztették ki a Szovjetunióban, a rettegett VX-nél is sokkal halálosabb.
photo_camera A Novichok idegméreg működése. A bénító mérget a 70-es évek végén, a 80-as évek elején fejlesztették ki a Szovjetunióban, a rettegett VX-nél is sokkal halálosabb. Grafika: AFP

Vlagyimir Csiszov, az oroszok EU-nagykövetének állítását némileg megkérdőjelezi, hogy Oroszország pár napja még Csehországot jelölte meg az idegméreg forrásaként. Csiszov is érezhette ezt, ezért ő még azt is tagadta, hogy Oroszországnak egyáltalán lenne a saját idegmérgéből.

Csiszov azt állítja, hogy a méreg valójában a brit hadsereg vegyi és biológiai kutatóközpontjából, a Salisbury-hez közeli Porton Downból származott. A brit külütyminisztérium szóvivője "képtelenségnek" nevezte Csiszov felvetését, amiben "egy grammnyi igazság sincs". (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.