Edward Snowden szerint a Facebook nem áldozat, hanem társtettes

külföld
2018 március 19., 05:58
comments 123

"A Facebook magánéletünk legintimebb részleteinek kihasználásából és eladásából él" - jelentette ki Edward Snowden a legújabb illetéktelen adatkezelési sztori apropóján. A hétvége nagy botránya az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában a Trump kampányát segítő adatelemző, az alapján a felhasználókról részletes pszichológiai profilt készítő, majd ezeket a felhasználókat a legzsigeribb ösztöneikre ható célzott hirdetésekkel manipuláló Cambridge Analytica sztorija, amiből kiderült, hogy a cég féllegálisan juthatott hozzá ötven millió Facebook-felhasználó adataihoz.

Ezekhez az adatokhoz csak úgy tudtak hozzájutni, hogy a Facebook hagyta. A felhasználók adatait első körben egy Aleksandr Kogan nevű cambridge-i professzor szerezte meg, kihasználva azt a lehetőséget, hogy a Facebookra fejlesztett appok jogosultságot szerezhettek a felhasználók adatainak kezelésére. Az app ugyan a felhasználók beleegyezését kérte ehhez, de a beleegyezését adó felhasználó adatain túl a felhasználó kapcsolatainak adatait is beszívta.

Ez pedig már illetéktelen adatkezelés, amit a Facebook elnézett neki.

Snowden szerint azonban tévedés lenne azt gondolni, hogy a Facebook áldozat. Egyrészt mert maga is pénzzé teszi ezeket az adatokat, "és nem csak azokat, amiket önként osztunk meg magunkról", mondja.

"A cégeket, amik abból élnek, hogy részletes adatokat gyűjtenek magánéletünkről, majd ezt értékesítik, régebben magántitkosszolgálatoknak neveztük. Ezek átcímkézése közösségimédia-vállalattá a legsikeresebb megtévesztés a hadügyminisztérium védelmi minisztériummá keresztelése óta" - írta a Twitteren. (Via The Washington Examiner)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.