Edward Snowden szerint a Facebook nem áldozat, hanem társtettes

"A Facebook magánéletünk legintimebb részleteinek kihasználásából és eladásából él" - jelentette ki Edward Snowden a legújabb illetéktelen adatkezelési sztori apropóján. A hétvége nagy botránya az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában a Trump kampányát segítő adatelemző, az alapján a felhasználókról részletes pszichológiai profilt készítő, majd ezeket a felhasználókat a legzsigeribb ösztöneikre ható célzott hirdetésekkel manipuláló Cambridge Analytica sztorija, amiből kiderült, hogy a cég féllegálisan juthatott hozzá ötven millió Facebook-felhasználó adataihoz.

Ezekhez az adatokhoz csak úgy tudtak hozzájutni, hogy a Facebook hagyta. A felhasználók adatait első körben egy Aleksandr Kogan nevű cambridge-i professzor szerezte meg, kihasználva azt a lehetőséget, hogy a Facebookra fejlesztett appok jogosultságot szerezhettek a felhasználók adatainak kezelésére. Az app ugyan a felhasználók beleegyezését kérte ehhez, de a beleegyezését adó felhasználó adatain túl a felhasználó kapcsolatainak adatait is beszívta.

Ez pedig már illetéktelen adatkezelés, amit a Facebook elnézett neki.

Snowden szerint azonban tévedés lenne azt gondolni, hogy a Facebook áldozat. Egyrészt mert maga is pénzzé teszi ezeket az adatokat, "és nem csak azokat, amiket önként osztunk meg magunkról", mondja.

"A cégeket, amik abból élnek, hogy részletes adatokat gyűjtenek magánéletünkről, majd ezt értékesítik, régebben magántitkosszolgálatoknak neveztük. Ezek átcímkézése közösségimédia-vállalattá a legsikeresebb megtévesztés a hadügyminisztérium védelmi minisztériummá keresztelése óta" - írta a Twitteren. (Via The Washington Examiner)

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.