Edward Snowden szerint a Facebook nem áldozat, hanem társtettes

2018 március 19., hétfő 5:58
127

"A Facebook magánéletünk legintimebb részleteinek kihasználásából és eladásából él" - jelentette ki Edward Snowden a legújabb illetéktelen adatkezelési sztori apropóján. A hétvége nagy botránya az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában a Trump kampányát segítő adatelemző, az alapján a felhasználókról részletes pszichológiai profilt készítő, majd ezeket a felhasználókat a legzsigeribb ösztöneikre ható célzott hirdetésekkel manipuláló Cambridge Analytica sztorija, amiből kiderült, hogy a cég féllegálisan juthatott hozzá ötven millió Facebook-felhasználó adataihoz.

Ezekhez az adatokhoz csak úgy tudtak hozzájutni, hogy a Facebook hagyta. A felhasználók adatait első körben egy Aleksandr Kogan nevű cambridge-i professzor szerezte meg, kihasználva azt a lehetőséget, hogy a Facebookra fejlesztett appok jogosultságot szerezhettek a felhasználók adatainak kezelésére. Az app ugyan a felhasználók beleegyezését kérte ehhez, de a beleegyezését adó felhasználó adatain túl a felhasználó kapcsolatainak adatait is beszívta.

Ez pedig már illetéktelen adatkezelés, amit a Facebook elnézett neki.

Snowden szerint azonban tévedés lenne azt gondolni, hogy a Facebook áldozat. Egyrészt mert maga is pénzzé teszi ezeket az adatokat, "és nem csak azokat, amiket önként osztunk meg magunkról", mondja.

"A cégeket, amik abból élnek, hogy részletes adatokat gyűjtenek magánéletünkről, majd ezt értékesítik, régebben magántitkosszolgálatoknak neveztük. Ezek átcímkézése közösségimédia-vállalattá a legsikeresebb megtévesztés a hadügyminisztérium védelmi minisztériummá keresztelése óta" - írta a Twitteren. (Via The Washington Examiner)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt