Nagy a bizakodás egy sikeres őssejtkísérlet után, áttörést érhetnek el a szklerózis multiplex kezelésében

tudomány
2018 március 19., 7:54
comments 31

Nagyon bizalomgerjesztő eredményekkel zárult egy új őssejtterápia a szklerózis multiplex (MS) kezelésében. A nemzetközi tesztek során a páciensek immunrendszerét rákgyógyszerekkel lenullázták, majd őssejtátültetéssel újraindították. Az egyik páciens, a 36 éves, rotherhami Louise Willets például a kezelés óta tünetmentes. "Igazi csoda" - mondta.

A kísérletben három kórház - egy chicagói, egy Sao Paoló-i és egy uppsalai - száz betege vett részt. A csoportnak azon tagjai közül, akik gyógyszerterápia helyett őssejtterápiát kaptak, csupán egynek romlottak a tünetei. A gyógyszerterápiát kapó csoport tagjai közül 39-nek.

Az őssejtátültetéses csoport tagjainak enyhültek a tünetei, a gyógyszerterápiás csoportban mindenkié romlott. Vagyis az adatok "megdöbbentő mértékben" az őssejtterápia sikerét bizonyítják az elérhető legjobb gyógyszerterápiákkal szemben, mondta Richard Burt, a chicagói Northwestern Egyetem vezető kutatója. (Via BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt