Egy autópálya menti benzinkúton hozták össze a Szél-Vona-találkozót

POLITIKA
2018 március 20., 05:14

Hétfő este, néhány órával azelőtt, hogy lejárt volna a határidő, amit az LMP szabott ki saját magának az ellenzéki egyeztetésről szóló tárgyalásokhoz, összejött az LMP-Jobbik találkozó. Előbbi pártot Szél Bernadett és Hadházy Ákos, utóbbit Vona Gábor és Szabó Gábor pártigazgató képviselte.

A találkozót az M3-as autópálya mentén egy benzinkútnál, a borsókúti pihenőhelyen hozták össze. Hétfőn Vona és Szél is országjáráson voltak, Mátrafüreden, illetve Debrecenben végeztek a saját kampányeseményükkel, ezután találkoztak útközben.

Szél Bernadett, Hadházy Ákos és Vona Gábor a benzinkút kávézójában tárgyal
photo_camera Fotó: botost/444.hu

A megbeszélés bő egy órán keresztül tartott, a végén pedig Szél Bernadett azt mondta:

Sokkal jobb volt a hangulat, mint a vasárnapi ellenzéki találkozón.

(Vasárnap a DK irodájában gyűltek össze a MSZP, a DK és az LMP vezetői, de nem sokra jutottak, sőt, inkább összeveszés lett a vége. Szél akkor azt mondta, világosan kiderült, hogy a DK nem fog együttműködni a Jobbikkal, az MSZP-s Molnár Gyula szerint pedig elkeserítő színvonalú volt a tárgyalás. Arra a találkozóra a Jobbik is hivatalos volt, de nem mentek el.)

A hétfő esti találkozó után a tárgyalás részleteit nem árulták el, mindkét fél azt mondta, hogy megbeszéli saját pártjával a történteket. Kedd reggel összeül az LMP elnöksége, hogy a folytatásról döntsenek.

photo_camera Fotó: botost/444.hu

De bármilyen is volt a hangulat, az álláspontok között komoly különbségek vannak. A Jobbik kizár bármiféle együttműködést az MSZP-vel és a DK-val, se a választások előtt, se azután nem akarnak együttműködni. 

Vona azt mondja, szerinte nem növelné a kormányváltás esélyét, ha összefognának a baloldallal, mert ezzel inkább eltántorítanának szavazókat, mint megnyernék őket - így pedig amellett, hogy nem ért egyet a baloldali pártokkal, szerinte stratégiailag sem lenne jó húzás. Ez nagyjából kölcsönös, vasárnap Karácsony Gergely, az MSZP miniszterelnök-jelöltje is arról beszélt, hogy senkinek sem javasolja, hogy a Jobbikra szavazzon. Gyurcsány pedig hétfőn az ATV-ben azt mondta, az ő részükről nem lenne sok értelme visszalépni jobbikos jelöltek javára, mert a DK támogatói utasítják el leginkább a Jobbikot.

photo_camera Vona Gábor hétfőn Aldebrőn Fotó: botost/444.hu

Az LMP-vel viszont el tudnának képzelni koalíciós kormányzást, mondta Vona. Szél Bernadett ezzel szemben hétfői debreceni fórumán azt mondta, nem akarnának együtt kormányozni a Jobbikkal - sőt, egyelőre nem is igazán foglalkoznak ezzel a kérdéssel, mert először a kormányváltást akarják elérni. A DK-MSZP párosról Szél azt mondta, hogy úgy érzi, nem a kormányváltáson dolgoznak, hanem a saját frakciójukat akarják növelni, és eleve veszteségminimalizálásból indulnak ki.

Azt mindkét jelölt sokszor elmondta saját hétfői kampányeseményén, hogy a döntő a részvételi arány növelése, vagyis hogy minél többen menjenek el szavazni, mert 70 százalék feletti részvételnél váltható le a kormány. (A Fidesz tábora ugyanis többé-kevésbé állandó, a kérdés az, mennyien szavaznak másokra.)

photo_camera Szél Bernadett hétfőn Debrecenben Fotó: botost/444.hu

Az együttműködés-kérdés intenzíven foglalkoztatja választókat: mind az LMP-s, mind a jobbikos jelölt hétfői fórumain voltak érezhetően aggodalommal teli kérdések arról, hogy biztosan elég erősek-e egyedül, illetve hogy ez felelős ellenzéki magatartás-e. Az utóbbi két nap ellenzéki találkozói után viszont nem tűnik úgy, hogy közelebb került volna az együttműködés.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.