Líbiából pénzelték Sarkozy 2007-es kampányát

Francia bírósági és rendőrségi forrásokra hivatkozva az AFP arról számolt be, hogy a  Nicolas Sarkozy volt francia elnököt 

egy több millió eurós líbiai kampányfinanszírozás miatt vették őrizetbe kedden délelőtt.

A Guardian szerint a sikeres 2007-es választási kampányhoz kapott Líbiából pénzt Sarkozy. A volt elnök ügyvédje egyelőre nem nyilatkozott, Sarkozyt 48 órára vehetik őrizetbe, ha addig nem emelnek vádat ellene, szabadon kell engedni. Egyes források szerint többek közt korrupcióval, befolyással való üzérkedéssel, állami pénzek hűtlen kezelésével, és adócsalással gyanúsítják Sarkozyt. 

Fotó: GUILLAUME SOUVANT/AFP

A volt líbiai diktátor, Kadhafi egyik fia, Szeif al-Iszlám még 2011-ben beszélt arról az Euronews-nak, hogy 

Sarkozy kampányát támogatta a líbiai kormány.

Az interjúban elhangzott állításokat a francia ügyészség csak 2013-ban kezdte vizsgálni. Sarkozy mindvégig tagadta a vádakat. Az ügy azután került ismét reflektorfénybe, hogy 2016-ban egy francia-libanoni üzletember, Ziad Takieddine azt állította, hogy

ő továbbította a pénzt Párizsba.

Takieddine bevallása szerint háromszor is eurómilliókkal teli bőröndöket adott át. A francia hatóságok feltételezése szerint Sarkozy összességében 50 millió eurót kapott a Kadhafi-rezsimtől.

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.