A svédországi számik szerint illegális lehetett Semjén Zsolt vadászata

POLITIKA
2018 március 21., 09:29
comments 340

A svéd sajtó is érdeklődik Semjén Zsolt miniszterelnökhelyettes helikopteres rénszarvas-vadászata után, több cikk is megjelent arról, mit is lőtt Semjén, és milyen engedélyekkel. A svédországi számik (azaz a lappok) helyi szervezete szerint könnyen lehet, hogy Semjén illegálisan vadászott.

A rénszarvasok kilövését ugyanis eleve nagyon szigorúan szabályozzák, már csak azért is, mert a vadon már nem élnek rénszarvasok Svédországban, így amit Semjén kilőtt, az valószínűleg háziállat volt. Önmagában még ez sem baj, ugyanis a számik ősszel, mikor beterelik a rénszarvasokat, és kiszelektálják a csordából a nagyobb bikákat, amiknek a húsa rossz ízű a bőgés után, gyakran adnak el kilövési engedélyeket az állataikra a vadászni vágyó turistáknak, azonban az ilyen engedélyekkel való kereskedelem is szigorúan szabályozott.

Sőt, alapesetben a számik nem is adhatják el a saját jogaikat a rénszarvasok kilövésére - mondta egy szakértő az NSD című lapnak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.