Két hónap alatt 23 milliárd forintra nőtt a kórházak adóssága

Egészségügy
2018 március 21., 16:32
comments 64

Az mfor.hu ír arról, hogy a Magyar Államkincstár legfrissebb jelentése szerint 22,9 milliárd forint adósság jött össze az egészségügyi intézményeknél 2018 első két hónapjában. Az eladósodás nagy része januárban jött össze, ekkor 21 milliárd forinttal nőtt a rendezetlen számlák összege. 

Mint a lap írja, ha figyelembe vesszük, hogy a kormány tavaly év végén több mint 50 milliárd forinttal konszolidálta az egészségügyi ellátókat, akkor látni, hogy a rendszer jelenleg nem képes úgy működni, hogy a beszállítók időben a pénzükhöz jussanak. 

Idén már nem a Honvédelmi Minisztériumhoz tartozó MH Egészségügyi Központ vezet az adósok listáját, sőt, az intézménynél összesen 15 millió forintnyi elmaradt számla halmozódott csak fel. A legrosszabb a helyzet a Péterfy Kórház-Rendelőintézet Országos Traumatológiai Intézetnél 1,73 milliárd forintnyi adósság jött össze február végére, ezzel ez az

intézmény lett a legnagyobb adós az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szervek között.

Jelentős még a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet 927 milliós adóssága is, de itt januárról február végére csökkent az összeg. Szintén csökkent az adósság az Országos Mentőszolgálatnál is: január végén 1,2 milliárd forintnyi tartozásuk volt, február végére ez az összeg 472 millióra apadt. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.