Két hónap alatt 23 milliárd forintra nőtt a kórházak adóssága

Egészségügy
2018 március 21., 16:32

Az mfor.hu ír arról, hogy a Magyar Államkincstár legfrissebb jelentése szerint 22,9 milliárd forint adósság jött össze az egészségügyi intézményeknél 2018 első két hónapjában. Az eladósodás nagy része januárban jött össze, ekkor 21 milliárd forinttal nőtt a rendezetlen számlák összege. 

Mint a lap írja, ha figyelembe vesszük, hogy a kormány tavaly év végén több mint 50 milliárd forinttal konszolidálta az egészségügyi ellátókat, akkor látni, hogy a rendszer jelenleg nem képes úgy működni, hogy a beszállítók időben a pénzükhöz jussanak. 

Idén már nem a Honvédelmi Minisztériumhoz tartozó MH Egészségügyi Központ vezet az adósok listáját, sőt, az intézménynél összesen 15 millió forintnyi elmaradt számla halmozódott csak fel. A legrosszabb a helyzet a Péterfy Kórház-Rendelőintézet Országos Traumatológiai Intézetnél 1,73 milliárd forintnyi adósság jött össze február végére, ezzel ez az

intézmény lett a legnagyobb adós az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szervek között.

Jelentős még a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet 927 milliós adóssága is, de itt januárról február végére csökkent az összeg. Szintén csökkent az adósság az Országos Mentőszolgálatnál is: január végén 1,2 milliárd forintnyi tartozásuk volt, február végére ez az összeg 472 millióra apadt. 

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.