Vége a szlovák kormányválságnak, kinevezték az új miniszterelnököt

külföld
2018 március 22., 12:11
comments 76

Kinevezte Andrej Kiska államfő csütörtökön az új szlovák miniszterelnököt, Peter Pellegrinit, majd a megújult összetételű kabinet többi tagját is. Peter Pellegrinit a múlt héten jelölte az új kormány élére a hárompárti kormánykoalíció legerősebb pártja, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD), miután elődje, Robert Fico a szlovák tényfeltáró újságíró, Jan Kuciak meggyilkolása miatt kirobbant belpolitikai válság miatt lemondott a kormányfői posztról.

Az új szlovák kormány névsora kedden vált véglegessé, Fico kabinetjéhez képest a miniszterelnök személyén túl négy poszton is történt változás.

A Smer-SD-hez tartozó belügyminisztérium vezetését Robert Kalinák helyett Tomás Drucker eddigi egészségügyi miniszter veszi át. Az egészségügyi minisztériumot Andrea Kálavská eddigi államtikár vezeti majd. A posztjáról ugyancsak leköszönt kulturális miniszter, Marek Madaric helyét Lubica Lassáková, a Smer-SD besztercebányai megyei szervezetének elnöke veszi át, míg a befektetésekért felelős miniszterelnök-helyettes posztjára - amelyet eddig Pellegrini töltött be - Richard Rasi kassai főpolgármester kerül.

Új vezetője lesz a Most-Híd párt hatáskörébe tartozó igazságügyi tárcának is, amelynek eddigi vezetője, Lucia Zitnanská nem kívánt feladatot vállalni az új kormányban. Az igazságügyi tárcát Gál Gábor, Bugár Béla pártjának eddigi parlamenti frakcióvezetője kapta.

Peter Pellegrini kabinetje még csütörtökön összeül, hogy elfogadja programját. A parlament előrelátatóan pénteken szavaz bizalmat az új szlovák kormánynak. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.