A Jobbik pártigazgatója nem mondja meg, hogy tárgyalt-e Simicskával

Az Origo ma reggel közölt két fotót, amelyek a Simicska-cégek Radóc utcai székhelye előtt készültek. Az egyiken Szabó Gábor, a Jobbik pártigazgatója és Schön Péter, a párt gazdasági vezetője látható, a másikon egy ugyanolyan autó kanyarodik be a ház udvarára, mint amilyennel Simicska Lajos is jár. Az utcán parkoló autók összehasonlításából látszik, hogy a két kép nagyjából egy időpontban készült.

Fotó: Halász Júlia

A kormánymédia ezután azzal töltötte a napot, hogy különféle bizonyíthatatlan állításokat tett a Jobbik és Simicska kapcsolatáról. A Ripost például odáig merészkedett, hogy a Schön Péter kezében látható táska méretéből kikövetkeztette, mennyi készpénzt kaptak Simicskától.

Mivel a Jobbik nem reagált ezekre a vádakra, a tisztánlátás érdekében megkérdeztem Szabó Gábort, hogy

  • Mikor készültek a fotók?
  • Tényleg a Radóc utcai irodában járt-e?
  • Ha igen, ott tárgyalt-e Simicskával?
  • Találkozott-e máskor (is) Simicskával?
  • És mi a reakciója azokra az állításokra, hogy Simicska pénzt ad a Jobbiknak? 

Szabó első válaszában azt írta, nem tudja, pontosan mikor készültek a képek, de „az biztos, hogy nem az elmúlt hetekben.” A látogatásról pedig annyit írt, hogy

„a Jobbik közterületi kampányával kapcsolatos ügyekben tárgyaltunk és egyeztetettünk abban az épületben a párttal szerződéses kapcsolatban álló plakátcégek vezetőivel.”

Rig Lajos, a Jobbik tapolcai országgyűlési képviselőjelöltje (k) érkezik sajtótájékoztatójára, mellette jobbra és Szabó Gábor pártigazgató Tapolcán 2015. április 12-én.Fotó: MTI Fotó: Varga György

Abban persze önmagában nincs semmi meglepő, ha egy párt tárgyal azzal a hirdetési céggel, amellyel szerződésben áll, arra viszont nem adott egyértelmű választ, hogy Simicskával is tárgyaltak-e vagy sem. 

Ezért erre újból rákérdeztem. Szabó második válaszában azt írta, hogy azért nem árul el többet, mert a kormánymédia úgyis kiforgatná a szavait: „minél részletesebben válaszolunk, annál jobban kiforgatják, annál többet hazudnak róla és próbálnak minket lehúzni a mocsarukba.”

Az is érdekelt, hogy pontosan miben nem írt igazat szerinte a kormánymédia. „Szinte minden hazugság, amit az elmúlt napokban ezzel kapcsolatosan írtak a kormány propagandisták” - írta Szabó Gábor, és hozzátette, hogy emiatt „természetesen beperlik” az érintett lapokat.

A Radóc utca 8. amúgy a magyar politika szívcsakrája: 

korábbi lapértesülések szerint éveken keresztül jártak a félreeső kis budai utcába Simicska Lajossal tárgyalni különböző fideszes miniszterek, a G-nap utáni új háborús helyzetben viszont már a Fidelitas tüntetett itt Simicska Lajos és a Jobbik összefonódása ellen. Igen, pont annál a háznál, ahonnan az anyapártjuk gazdasági hátországát irányították éveken át. 

Amikor nemrég rákérdeztem négy miniszternél, hogy jártak-e Simicskánál a Radóc utcában, egyikük sem válaszolt egy büdös szót sem.

A Fidelitas a Radóc utca 8. előtt.Fotó: Halász Júlia