Meghalt a francia túszdrámában megsebesült csendőr, aki vállalta, hogy a támadóval marad az utolsó túsz elengedéséig

Meghalt a pénteki dél-franciaországi túszdrámában megsebesült csendőr, aki önként vállalta, hogy a támadóval marad az utolsó túsz elengedéséig – közölte Gerard Collomb francia belügyminiszter.

Szombat reggel a miniszter a Twitteren azt írta, hogy Arnaud Beltrame a hazájáért halt meg, és hogy „Franciaország sohasem feledkezik meg hősiességéről, bátorságáról és az áldozatról”, amit hozott.

Méltatta a csendőrt az államfő is. Emmanuel Macron hősnek nevezte, aki kivívta az egész francia nemzet tiszteletét és csodálatát, kivételes bátorságról és önfeláldozásról téve tanúbizonyságot.

A csendőr alezredes a túszejtő semlegesítésére indított rohamban sebesült meg egy rohamrendőrrel együtt. A halálával a túszejtőt is beleszámolva négyre emelkedett a halálos áldozatok száma. A túszdrámában további 15-en sebesültek meg.

A támadó, a marokkói származású carcassonne-i lakos, Redouane Lakdim – aki azt állította, hogy az Iszlám Állam terrorszervezethez tartozik – péntek délelőtt először megállított egy kocsit, és rálőtt a vezetőjére és az utasára. Mindketten megsebesültek, az egyikük súlyosan.

A férfi ezután a carcassonne-i kaszárnya közelében kocogó rendőrökre lőtt, az egyiküket meg is sebesítette a vállán.

Ezután egy közeli kisváros, Trebes szupermarketjéhez hajtott, ahol túszokat ejtett. Két embert megölt, majd a rendőrök közbelépésére a túszok többségét elengedte. Arnaud Beltrame, a csendőrség 45 éves alezredese önként vállalta, hogy a támadóval marad az utolsó túsz elengedéséig.

Lakdim magányos elkövető volt, aki kisebb bűncselekmények miatt ismert volt a rendőrség előtt, megfigyelték, de nem tudtak a radikalizálódásáról.

Édouard Philippe kormányfő és Emmanuel Macron terrorcselekménynek nevezte a túszejtést. (MTI)

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.